כיום, לא מעט אנשים מחפשים אחר טיפול יעיל עבור מקרים שונים של שחיקת סחוס בברך. ניתן להגיד כי מבנה הסחוס ויתר מערכות השרירים שתפקידן לתמוך במפרק הברך אינן מתאימות לאורח החיים של העולם המודרני של ימינו. למעשה, זו הסיבה העיקרית לכך שמקרים שונים של שחיקה בברך והצורך לטפל בהם יהיו מנת חלקם של לא מעט אנשים במהלך החיים.
אז מה בדיוק גורם לשחיקה בברך, מהם התסמינים שבאמצעותם ניתן לזהות שחיקה וכיצד נוכל לטפל בה? בכתבה זו, פרופ' מיכאל דרקסלר – מומחה להחלפת מפרקים בעזרת רובוט, יסביר את כל מה שצריך לדעת על שחיקת ברך (אוסטאוארטריטיס) בברך וכל מה שביניהם.
הכירו את סחוס הברך
הסחוס הינה רקמה חלקה המכסה את קצות העצמות במפרק. לרקמה זו תפקידים חיוניים- הסחוס משמש כמעין בולם זעזועים של המפרק ומאפשר את התנועה של המפרק על ידי שינוי בצמיגות הנוזל בתוך פרקי. כדאי לדעת כי הסחוס מורכב משכבות תאי סחוס ללא כלי דם או עצבים המגיעים לרקמה- וזו הסיבה לכך שאין לרקמת הסחוס יכולת ההתחדשות. לפני שנמשיך לדבר על תסמינים של שחיקת סחוס בברך , ראוי לציין כי סחוס הברך נשחק לאורך זמן כתלות בגיל מ, פציעות, מאמץ יתר ועוד.
שחיקת סחוס בברך לאורך זמן – כיצד היא נוצרת? גורמי סיכון וכל מה שביניהם
אחרי שקיבלנו קצת רקע על סחוס הברך, הרי שעלינו להבין מה יכול לגרום למקרים שונים של שחיקת הברך לאורך זמן. הנה כמה דוגמאות:
- פציעות – כמו כל חלק אחר בגוף, גם הסחוס נפגע כתוצאה מפציעות, ואילו פציעות טראומטיות בברך כמו קרע במיניסקוס, שבר ועוד עלולות לגרום לנזק ישיר ומשמעותי לסחוס הברך ובהמשך לשחיקה מואצת.
- גיל – הסחוס נשחק לאורך זמן- אוסטאווארטריטיס ניווניומדובר כאן בעצם בתהליך של טיבעי. ככל שאנחנו מזדקנים, כך הסחוס בברך ניהיה דק עד שנעלם. אם כי כדאי לדעת שהתהליך עשוי להיות מהיר יותר במידה ואנחנו מפעילים עומס רב מדי על הסחוס. שכיחה בעיקר בקרב מבוגרים שגילם מעל 65, אם כי היא יכולה להופיע לעיתים גם בקרב צעירים יותר.
- עודף משקל – גם עודף משקל מעלה את הסיכון לשחיקה מוקדמת יותר, זאת מאחר ואנשים שנמצאים בעודף משקל יפעילו לחץ לאורך זמן על מפרקי הברכיים.
- מחלות ומצבים רפואיים אחרים – לעיתים גם מחלות עשויות להשפיע. לדוגמא, מחלות דלקתיות כמו לופוס, פסוריאזיס, ראומטיזם (אוסטאוארטריטיס דלקתי), בהחלט עלולה לפגוע בסחוס לאורך זמן.
סימפטומים של שחיקת סחוס בברך – כך תזהו אותם
- כאבים – כאבים בברך נחשבים לסימפטום די נפוץ, ובעיקר יופיעו בזמן פעילות. אולם, אנשים שסובלים כבר מדרגת שחיקה כבוהה או במקרה של אוסטאוארטריטיס דלקתית של הברך עלולים לסבול מכאבים גם בזמן מנוחה.
- קישיון במפרק – לפעמים התמודדות עם שחיקת סחוס בברך יכולה לכלול גם מעין תחושה של נוקשות וקושי בהנעה של המפרק.
- "חריקות" – אלו הסובלים משחיקת סחוס בברך לעיתים עשויים להרגיש ולשמוע מעין תחושת "קליק" או חריקה במפרק בזמן תנועה הנובעים מרקמה מעובה (סינוביטיס) כתוצאה מהדלקת.
- קושי תנועה – בשל אותם כאבים, נפיחות ושאר התסמינים הנפוצים לעיתים ייתכן קושי רב בהליכה, כריעה ושאר הפעולות אשר מאמצות את המפרק.
סיכום:
שחיקת סחוס בברך, הידועה גם כאוסטאוארטריטיס, היא מצב שכיח הגורם לכאב, נוקשות וקושי בתנועה. הסחוס, רקמה רכה המכסה את קצות העצמות במפרק, נשחק לאורך זמן כתוצאה מגורמים שונים, ביניהם גיל, פציעות, עודף משקל ומחלות.
תסמינים אופייניים לשחיקת סחוס בברך כוללים כאבים, קשיות, חריקות וקושי בתנועה. הטיפול בשחיקת סחוס בברך תלוי בחומרת המצב וכולל טיפולים שמרניים כגון פיזיותרפיה, תרופות משככות כאב ומתן זריקות, וכן טיפולים פולשניים כמו ניתוח ארתרוסקופיה או החלפת מפרק.
חשוב להתייעץ עם רופא מומחה במידה ומופיעים תסמינים של שחיקת סחוס בברך, על מנת לקבל אבחון מדויק וטיפול מתאים.