שחיקת סחוס בברך

עם העלייה בתוחלת החיים, עולה גם השכיחות של תופעה הקרוי שחיקת סחוס בברך או בשמה הלועזי, אוסטאוארתריטיס. שחיקת סחוסים מובילה, במסגרת תהליך שמייד נפרט, להתפתחות דלקת כרונית באזור הברך, דלקת הקרויה דלקת מפרקים ניוונית. שחיקת סחוסים והתפתחות דלקת ניוונית הן תופעות שיכולות להתפתח בכל אחד ממפרקי הגוף ושכיחות במיוחד במפרקי הברכיים ואצבעות כף היד, בהם אנו עושים שימוש נרחב, שלאורך שנים מוביל לבלאי של הסחוסים במפרקים אלה. תופעת שחיקת הסחוסים עולה בשכיחותה ביחס ישר לגיל והופכת לשכיחה במיוחד מעל גיל 65.

שחיקת סחוסים – איך זה קורה?

הסחוס הוא מסה ביולוגית המרפדת את עצמות הגוף על מנת לאפשר להן לנוע זו כנגד זו בצורה חלקה ועם מינימום חיכוך. לאורך החיים עובר הסחוס תהליך קבוע של שחיקה ובנייה מחדש, כשקצב הבנייה מחדש של תאי הסחוס הוא תמיד גבוה יותר מקצב השחיקה שלו. עם הגיל, מתחיל המאזן בין שני תהליכים אלה להתהפך כשקצב שחיקת הסחוס עולה על קצב בנייתו מחדש. במצב זה, נוצר מצב קבוע של שחיקת סחוס, כלומר מסת הסחוס המרפד את העצמות, הולכת ופוחתת, מה שגורם לחשיפת העצם עצמה. במצב זה, כאשר העצמות נעות זו כנגד זו, נוצר ביניהן חיכוך שגורם להתפתחות כאבים ולנזק לעצמות. בכדי להתמודד עם הנזק, יוזם הגוף תהליך דלקתי ומכאן מתפתחת דלקת המפרקים הניוונית.

שחיקת העצמות גוררת לאחריה ניסיון מתמיד של הגוף לחדש את מסת העצם שנשחקה, מה שגורם להתפתחות בליטות בקצות העצמות, בליטות שבתורן אפילו מחמירות את רמת החיכוך ויוצרות נוקשות, חריקות ואפילו נעילה של מפרקים. מן הסתם, תהליך זה מלווה במצב כרוני של כאבי ברכיים, איתם מנסה החולה להתמודד באמצעות צליעה, הימנעות מתנועות מסוימות וכן הלאה. התנהגות זו גורמת בתורה לחוסר סימטריה בין המפרקים, היחלשות של שרירים וכיווץ שרירים במטרה להגן על המפרק ולהפחית את הכאב, מה שמחמיר עוד את עמידותו של המפרק לעומסים המופעלים עליו.

מה גורם להתפתחות שחיקת סחוס בברך?

שחיקת סחוסים היא תופעה שמופיעה בעיקר בגילאים מתקדמים, החל מגיל 50 וביתר שאת החל מגיל 65. הסיבה להתפתחותה היא שחיקה מתמידה של סחוסי המפרקים עקב הבלאי שנוצר בשימוש קבוע במפרקים אלה לאורך עשורים שלמים. עוצמת השחיקה יכולה להשתנות מאדם לאדם, כשרבים מהסובלים מהבעיה מצליחים להמשיך לקיים אורח חיים רגיל כמעט לחלוטין בעוד אחרים חווים מגבלות משמעותיות ופגיעה באיכות החיים. עלייה בתוחלת החיים בעשורים האחרונים הפכה את בעיית שחיקת הסחוסים לבעיה נפוצה מאוד ובהמשך לכך גם התפתחו טכניקות טיפוליות יעילות.

שחיקת סחוס בברך בגיל צעיר היא תופעה נדירה יותר ונובעת בדרך כלל משני מצבים עיקריים: א' בתהליך הצמיחה של שלד הגוף בגילאים צעירים, לרבות גיל הילדות וגיל ההתבגרות, ייתכנו מצבים של חוסר איזון בין התפתחות הסחוס ובין התפתחות העצם, מה שיכול לגרום לשחיקת סחוס מוגברת. יחד עם זאת, שחיקת סחוס בברך לצעירים הנגרמת מסיבה זו, היא בדרך כלל תופעה חולפת, שיכולה לגרום לכאבים במהלך גיל ההתבגרות, אך צפויה לחלוף עם התפתחות השלד באופן סופי. שחיקת סחוס בברך אצל צעירים יכולה לנבוע גם מפעילות ספורטיבית אינטנסיבית, שבתורה גורמת לשחיקה מוגברת של הסחוסים. תופעה זו אופיינית בעיקר למקצועות ספורט בהם מופעל על מפרקי הברכיים עומס ישיר רב, כמו למשל קפיצה לגובה וקפיצה לרחוק, אבל גם אתלטיקה קלה, ריצה, כדורגל, כדורסל ואפילו אימוני כושר. במרבית המקרים, לאור יכולת הגוף בגיל צעיר, לבנות מחדש את הסחוסים בקצב מהיר יותר משחיקתם, מנוחה מתאימה, הפסקה והתאמת הפעילות הגופנית, יכולות לפתור את הבעיה ולהחזיר את מסת הסחוסים הרצויה לברך.

סימפטומים לשחיקת סחוס בברך

בבחינת סימפטומים לשחיקת סחוס בברך, אפשר לזהות בעיקר את הסימפטומים של נוקשות במפרק והגבלת תנועת המפרק, כשני הסימפטומים המרכזיים של התופעה. נוקשות זו מופיעה בעיקר בבקרים לאחר לילה שבו חלה ירידה ברמת זרימת הדם למפרק הברך. כמו כן, כאבי ברכיים אחרי אימון או כאבי ברכיים לאחר ריצה יכולים גם הם להעיד על מצב של שחיקת סחוסים. אלא שישנן המון סיבות לכאבי ברכיים ולרוב, כאבי ברכיים לאחר ריצה או אימון, אינם נובעים משחיקת סחוסים, אלא מהתפתחות סוג מסוים של דלקת בברך. יחד עם זאת, כאשר כאבים אלה מופיעים גם בתור כאבי ברכיים בלילה, כאבי ברכיים בעלייה או ירידה של מדרגות ואפילו כאבי ברכיים במנוחה, ייתכן מאוד שאכן מדובר בשחיקת סחוסים, אם כי תמיד יש לאבחן את הבעיה בצורה מדויקת לפני שניתן להכריע האם זוהי אכן הבעיה ממנה סובל המטופל.

בשורות אלה לא נוכל לפרט את כל הסיבות לכאבי ברכיים וכאבים כאלה יכולים להתפתח גם בגין קרע במיניסקוס, קרע ברצועות הברכיים, התפתחות דלקת בגידי הברך וכן הלאה. יחד עם זאת, כאשר הכאבים מופיעים בגיל מבוגר ללא סיבה נראית לעין, כאשר הם נמשכים לאורך זמן ויוצרים תחושה של מגבלה בתנועה, נוקשות והופעת הכאב כמעט בכל סיטואציה, יש בהחלט מקום לבחון את האופציה של שחיקת סחוסים. דברים אלה נכונים גם עבור ספורטאים צעירים, שמפעילים במסגרת פעילותם הגופנית, עומס רב על מפרקי הברכיים.

שחיקת סחוס בברך – אבחון הבעיה

עוד לפני שמגיעים לשלב של טיפול בכאבי ברכיים בכלל וכמובן טיפול בשחיקת סחוס בברך בפרט, צריך לפני כן לאבחן את הבעיה ככזו. האבחון של שחיקת סחוס בברך יכול להיות מעט מורכב וזאת לאור מגוון הסיבות שיכולות לגרום לפגיעה בסחוסי הברך ולהופעת כאבים בברך. צילום רנטגן פשוט מאפשר אמנם בחינה של מצב הסחוסים בברך, אך במקרים רבים הנזק הנראה, אינו יכול להצביע על מצב של שחיקת סחוסים ויכול להיות קשור גם לבעיות אחרות. אצל מטופלים מסוימים לא תמיד קיים קשר בין היקף שחיקת הסחוס ובין רמת הכאבים שהם חווים, מה שמקשה על בחינת נושא הכאב ככלי אבחון. אחד המאפיינים שמבדילים בין שחיקת סחוס ובין בעיות ברכיים אחרות, הוא הכרוניות של הבעיה. כרוניות זו גוררת אצל מרבית הסובלים מהבעיה, לשינויים בצורת ההליכה, פיתוח צליעה קלה ופיתוח צורת הליכה "עקומה". על כן, כחלק מתהליך האבחון, נשלח המטופל לבדיקת הליכה ממוחשבת, בה ניתן לזהות שינויים קלים מאוד בצורת ההליכה וחלוקת עומסים בין הרגליים. בשילוב עם כלי האבחון הרגילים, צילומי רנטגן ובדיקות גופניות, ניתן בסופו של דבר להכריע האם מדובר בשחיקת סחוס ומהי חומרת הבעיה.

טיפול בשחיקת סחוס בברך

כפי שאמרנו קודם לכן, היקף הבעיה של שחיקת סחוס בברך הולך ומתרחב באוכלוסייה ובהמשך לכך, גם נערכים המון מחקרים בנושא בכל רחבי העולם. יחד עם זאת, עד כה טרם נמצא פתרון של ריפוי שחיקת סחוס ללא התערבות ניתוחית. הטיפול במטופלים הסובלים משחיקת סחוס מתמקד בדרך כלל בהקלה על הכאב, הקלה על הסימפטומים ושימור התפקוד של המפרק עד כמה שניתן. בין מרכיבי הטיפול המרכזיים במקרים אלה אפשר למנות את הפיזיותרפיה, שמלמדת את המטופל להשתמש נכון במפרקי הברכיים, לנצל את טווח התנועה המלא של הברך ולהפחית עומסים ממפרקי הברכיים. אפוסתרפיה הוא פתרון נוסף בו נעשה שימוש ומטרתו היא לשלב הליכה בפעילות היומיומית תוך מתן דגש על תנועתיות מפרקי הברכיים, לעיתים תוך שימוש בעזרים כמו נעליים מותאמות אישית וכדומה.

מרכיב נוסף בטיפול בשחיקת סחוס בברך הוא המרכיב התרופתי ובכלל זה משככי כאבים. במצב של שחיקת סחוסים יכולים להופיע כאבים בכל רחבי הברך, לרבות כאבים בפיקה, כאבים בצד האחורי או בצידי הברכיים ואפילו בעומק המפרק. משככי כאבים, במיוחד ממשפחת NSAIDS מאפשרים הקלה על רמת הכאב, אך כמובן אינם משיגים ריפוי או אפילו שיפור במצב המפרק. תרופות אנטי דלקתיות וזריקות תוך מפרקיות יכולות בהחלט להקל על המצב הדלקתי ובהמשך לכך על הכאבים במפרק, אך גם במקרה זה, מדובר בפתרונות קצרי טווח בלבד.

לבסוף, ישנו המרכיב של כושר גופני שיכול מאוד לסייע במצב של שחיקת סחוס בברך. כפי שאמרנו קודם לכן, במצב של שחיקת סחוס בברך, עשוי המטופל לסגל לעצמו צורת הליכה שמונעת כאב, מה שגורם להיחלשות השרירים ופגיעה נוספת בתמיכת השרירים במפרקי הברכיים. על כן, פעילות גופנית מדודה עם דגש על חיזוק שרירי הירכיים והרגליים, יכולה לסייע מאוד בייצוב המפרק ובסיוע השרירים להפחית את העומס מהמפרק. ואחרי שאמרנו את כל זה, בכדי להשיג ריפוי מלא משחיקת סחוסים, יש צורך לעבור לקטגוריה אחרת לחלוטין, הקטגוריה של ניתוח לטיפול שחיקת סחוס בברך.

הטיפול הניתוחי בשחיקת סחוס

הטיפול הניתוחי בשחיקת סחוסים בברך מיועד למעשה להחליף רכיבים מסוימים במפרק הברך בתותבים מלאכותיים, שייתרו את הצורך בסחוס. ניתוח לטיפול שחיקת סחוס בברך מבוצע בשיטת ארטרוסקופיה, שהיא שיטת ניתוח זעיר פולשנית ללא צורך בפתיחת הברך כולה. שיטת ניתוח זו מקלה מאוד על הניתוח וחשוב מכך, מקלה מאוד על תהליך ההחלמה שהופך לקצר וקל יותר ביחס לניתוחי ברכיים בעבר. במסגרת הניתוח ניתן לבצע פעולות שונות ומגוונות, המיועדות לייתר את הסחוסים הטבעיים במפרק הברך. פעולות אלה יכולות לכלול השתלה של סחוס, התקנה של תותב סחוסי בין העצמות ואפילו החלפת ברך חלקית או מלאה, במסגרתה מוחלף למעשה כל המפרק כך שהתנועה בין עצם הירך ועצם השוקה נשלטת על ידי התותב ללא כל צורך בסחוסים או בסיכוך התנועה.

אחרי שאמרנו את זה, ניתוח לטיפול בשחיקת סחוס בברך הוא פתרון שלא מתאים לכל אחד, בעיקר לאור העובדה שהבעיה מתרחשת אצל אנשים מבוגרים, שלא תמיד יכולים לעמוד בעומס הניתוח מסיבות שונות ובגין מחלות רקע אחרות. על כן, המטרה היא להשיג מקסימום שיפור באמצעות הטיפול השמרני על כל מרכיביו. ואכן, עבור מרבית המטופלים, לא נדרש לרוב ניתוח כשהטיפול השמרני מאפשר המשך קיום אורח חיים סביר ללא התערבות כירורגית. כמו כן, כדאי לדעת שגם לאחר ניתוח החלפת ברך, לא תמיד יחלפו הכאבים באופן מוחלט וזמן רב יידרש למטופל להסתגל לברך המלאכותית ולשינויים שנעשו במפרק.

לגשת לרופא כמה שיותר מוקדם

התופעה של שחיקת סחוסים בברך היא תופעה שיכולה לגרום להחמרה רציפה במצב מפרק הברך ולכן חשוב מאוד להגיע לבדיקת רופא מייד כאשר עולה החשש לשחיקת סחוסים. חשש זה אמור לעלות בעיקר אצל אנשים מבוגרים מעל גיל 60, הסובלים מכאבי ברכיים לאורך זמן ללא שיפור או הקלה ובמגוון רחב של סיטואציות ומצבים ביום יום, ללא סיבה נראית לעין. ככל שתקדימו לאבחן את הבעיה ולהעניק את הטיפול הנדרש, כך ניתן יהיה לשמר את הבעיה ברמת חומרה נמוכה ולמתן את ההשפעה של הבעיה על אורח החיים ולא פחות חשוב מכך, על איכות החיים שלכם.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »