שחיקת סחוס בברך היא תופעה כמעט ייחודית לגיל המבוגר ומופיעה ביתר שאת, בדרך כלל החל מגיל 65 ומעלה. בעשורים האחרונים, עם העלייה המשמעותית בתוחלת החיים, הפכה התופעה של שחיקת סחוס בברך לתופעה שכיחה למדי בקרב אנשים מבוגרים ויחד עם זאת, ישנם גם מקרים של שחיקת סחוס בברך בגיל צעיר, עליהם נרחיב מעט בהמשך. סימפטומים לשחיקת סחוס בברך הם בדרך כלל סימפטומים גנריים, שמחייבים המשך בדיקה ואבחון על מנת לקבוע כי אכן מדובר בשחיקת סחוס ועל כל אלה נדבר ממש כאן בשורות הבאות.
שחיקת סחוס בברך – מדוע ואיך זה קורה?
עצמות הגוף עשויות בעיקרן מסידן דחוס וצפוף ובקצותיהן ממוקם מעין ריפוד עשוי סחוס גמיש. תפקידו של הסחוס הוא לסכך את התנועה של העצמות זו כנגד זו, על מנת למנוע חיכוך בין העצמות ולאפשר תנועה חלקה של העצמות במפרקי הגוף. לאורך החיים, מתרחש תהליך קבוע של שחיקת סחוס בהתאם להיקף השימוש במפרק ולעומס המופעל עליו. יחד עם זאת, במקביל לשחיקה הקבועה, מתרחש גם תהליך קבוע של בנייה מחדש של תאי הסחוס. אלא שבגיל מבוגר, מאזן השחיקה מול הבנייה מחדש מתהפך כשקצב השחיקה גובר ומוביל למצב של שחיקה מצטברת כרונית. במצב זה מתפתח מצב של שחיקת סחוס בברך ובלועזית אוסטאוארתריטיס.
שחיקת הסחוס גורמת לחשיפה של העצם, שכעת מתחככת בעצמות הממוקמות משני צדיה, מה שגורם לאיכול העצם וכמובן להתפתחות של כאבי ברכיים. בכדי להתמודד עם הבעיה, יוזם הגוף מצב של דלקת בברך ובמקרה של שחיקת סחוס בברך מדובר בדלקת מפרקים ניוונית, שהיא למעשה דלקת כרונית. דלקת זו מעודדת צמיחה מחדש של חלקי העצם שנשחקו, מה שגורם להתפתחות זיזים ובליטות בקצות העצם, תוצאה שאף מחמירה את החיכוך בין העצמות וגורמת לנוקשות, חריקות ואפילו נעילה של מפרקים, כמובן כולן מלוות בכאב ברמה כזאת או אחרת. נכון להיום, לא קיים פתרון ריפוי שחיקת סחוס וכל טיפול בשחיקת סחוס בברך מבוסס על טיפול שמרני, המיועד להפחית בכאב ובתסמיני הבעיה תוך שימור תפקוד מקסימלי של המפרק.
שחיקת סחוס בברך אצל צעירים
לפני שנפרט את הסימפטומים, זה אולי המקום לציין כי ישנה גם תופעה של שחיקת סחוס בברך אצל צעירים. שחיקת סחוס בברך לצעירים נגרמת בדרך כלל לאורך תהליך הצמיחה של עצמות השלד בגיל הילדות וההתבגרות, אך חולפת מעצמה. כמו כן, צעירים העוסקים במקצועות ספורט אינטנסיביים, המפעילים עומס רב על מפרק הברך ובהמשך לכך מגבירים את קצב שחיקת הסחוס בברך, יכולים גם הם לסבול משחיקת סחוסים בברך, אם כי בגילאים צעירים יודע הגוף להתמודד עם הבעיה בצורה טובה יותר ובמקרים רבים מוביל לריפוי של הבעיה, כל עוד מקפידים על מנוחה והפחתת העומס על המפרק בהמשך הדרך.
הסימפטומים לשחיקת סחוס בברך – מהם?
שחיקת סחוס בברך היא עוד בעיה מתוך שורה של בעיות מהן יכול מפרק הברך לסבול לאורך חיינו. קרע ברצועה, קרע במיניסקוס, פריקת פיקה המובילה להתפתחות כאבים בפיקה ועוד שלל בעיות במפרק הברך, יכולים כולם להוביל להתפתחות של כאבים במפרק הברך. יחד עם זאת, בשורות אלה נוותר על פירוט כל הסיבות לכאבי ברכיים ונתמקד בסימפטומים הספציפיים של שחיקת סחוס. שני הסימפטומים המרכזיים של שחיקת סחוס בברך הם הרגשת נוקשות והגבלת תנועה במפרק הברך. סימפטומים אלה באים לידי ביטוי במעין קושי להניע את מפרק הברך, במיוחד בשעות הבוקר לאחר שנת הלילה במהלכה פחתה מאוד זרימת הדם למפרק, הופעת חריקות ו"קנאקים" בברך ובסופו של דבר גם תחושה של קושי להניע את המפרק בצורה חופשית ובטווח מלא.
בניגוד לבעיות אחרות מהן יכול מפרק הברך לסבול, במקרה של שחיקת סחוסים, סימפטומים אלה נמשכים לאורך זמן ואינם משתפרים ללא טיפול – זהו למעשה אחד הסממנים המרכזיים לכך שאכן מדובר בשחיקת סחוס. כמו כן, כאבי ברכיים במצב של שחיקת סחוס בברך יכולים להשתרע על טווח רחב ולהופיע במצבים של פעילות גופנית כמו כאבי ברכיים אחרי אימון או כאבי ברכיים לאחר ריצה ולצד זאת גם במצבים של מנוחה כמו כאבי ברכיים בלילה או כאבי ברכיים במנוחה מוחלטת. כאבים המופיעים בטווח רחב כזה של מצבים לצד תחושת נוקשות ומגבלות בתנועה לאורך זמן, מהווים את הסימפטומים המרכזיים לשחיקת סחוסים.
בנוסף לכך, הגדלה של המפרק עד כדי עיוות המפרק ביחס לרגל (יכול להתרחש גם באצבעות הידיים ולעוות את מפרקי האצבעות ביחס לאצבעות עצמן), מהווה סממן מובהק של שחיקת סחוסים ונובעת מתהליך הבנייה מחדש של העצם הנשחקת.
מה עושים? טיפול בשחיקת סחוס בברך
טיפול בכאבי ברכיים יכול להתרחש במגוון דרכים ובשלושה מישורים מרכזיים: טיפול עצמי המאופיין במנוחה רבה, שימוש בתחבושות אלסטיות, קומפרסים קרים או חמים, משככי כאבים, תזונה בריאה וכושר גופני, טיפול שמרני המאופיין בתרופות אנטי דלקתיות, משככי כאבים, הזרקות תוך מפרקיות של קורטוסטרואידים להתמודדות עם הדלקת, פתרונות ביולוגיים למיניהם, פיזיותרפיה ואפוסתרפיה. כל אלה מיועדים לשמר תפקוד סביר של הברך, להקל על הכאבים והתסמינים ולאפשר אורח חיים נורמלי לחולה. במקרי קיצון, לא נותרת ברירה אלא לעבור לשלב של הטיפול הניתוחי ובאופן ספציפי ניתוח לטיפול שחיקת סחוס בברך. ניתוח זה מבוצע בשיטת ארטרוקסקופיה, שהיא שיטת ניתוח זעיר פולשנית המאפשרת לבצע את הניתוח מבלי לפתוח את כל מפרק הברך, מה שמקל מאוד על הניתוח וחשוב מכך, על תהליך ההחלמה לאחר הניתוח. במהלך הניתוח, ניתן לבצע החלפה של רכיבים ספציפיים בברך, להתקין תותב סחוסי או לבצע החלפת ברך חלקית או מלאה לפתרון הבעיה.
בכל מקרה של זיהוי סימפטומים אופייניים לשחיקת סחוס בברך, כפי שפירטנו אותם לעיל ובמיוחד אם הם נמשכים לאורך זמן ללא כל שיפור, חשוב להגיע בהקדם לרופא על מנת לעצור את ההתדרדרות ולהיכנס להליך טיפולי לשימור תפקוד המפרק.