טיפול בשחיקת סחוס בברך

שחיקת סחוס בברך, או בשמה הלועזי, אוסטאוארתריטיס, היא בעיית הברכיים הנפוצה ביותר ולא בכדי. בעיה זו נגרמת בגין שחיקת הסחוס של עצם הירך ו/או של עצם השוקה ו/או של עצם הפיקה, הנפגשות במפרק הברך ונעות באופן מתמיד זו כנגד זו. תופעה זו ניתנת לזיהוי כבר החל מגיל 45, אם כי בגילאים מוקדמים אלה, מדובר בתחילתה של התופעה אותה ניתן לזהות בצילומי רנטגן בלבד, עוד לפני שמתעוררים סימפטומים כלשהם. החל מגיל 65 הופכת שחיקת סחוס בברך לבעיה תפקודית של ממש, המלווה בכאב ובהגבלת תנועה. טיפול בשחיקת סחוס בברך מבוסס כיום על טיפול שמרני, המיועד לחזק את השרירים, לשמר את התפקוד של מפרק הברך ולהפחית בכאב, אך אינו מוביל למצב של ריפוי שחיקת סחוס. במקרי קיצון, ניתן לבצע ניתוח לטיפול שחיקת סחוס בברך ועל כל אלה נדבר ממש כאן בשורות הבאות.

לפני הטיפול, הגדרת הבעיה – מהי שחיקת סחוס בברך?

שחיקת סחוס בברך, כשמה כן היא, היא תופעה שבה נשחק הסחוס המרפד את קצות העצמות, ברמה כזאת שחושפת את העצם. חשיפת העצם גורמת לחיכוך בין העצמות הנפגשות במפרקי הגוף. חיכוך זה גורם לנזק לעצמות ובתגובה יוזם הגוף תגובה דלקתית להתמודדות עם הבעיה. דלקת בברך הנובעת משחיקת סחוסים נקראת דלקת מפרקים ניוונית ויכולה להתרחש במפרקים נוספים בגוף, במיוחד באצבעות הידיים, שגם בהן קיימת שחיקה אינטנסיבית של סחוס לאור הפעילות הרבה שאנו עושים באצבעות הידיים לאורך חיינו.

שחיקת סחוס קיימת באופן טבעי לאורך חיינו, אך במקביל לשחיקה, ישנה גם בנייה מחדש של תאי סחוס, כך שתמיד נבנה יותר סחוס חדש מאשר נשחק סחוס קיים. בגילאים מבוגרים מתהפך המאזן וקצב הבנייה פוחת מאוד, מה שמותיר אותנו עם מצב של שחיקה כרונית הולכת ומחמירה של הסחוסים. במצב זה כאמור, העצמות מתחילות להתחכך זו בזו ולהישחק בעצמן. בתגובה מעודד הגוף בנייה מחודשת של מסת עצם, מה שגורם להתפתחות זיזים ובליטות בקצות העצמות. בליטות אלה מחמירות את הבעיה ופוגמות ביכולת התנועה החלקה של העצמות במפרק, מה שיוצר חריקות, נוקשות ומגבלה בתנועה, שלושה תסמינים מובהקים של שחיקת סחוס בברך.

לאורך תהליך זה, מופיעים כמובן כאבי ברכיים, שיכולים להופיע בטווח רחב של מצבים לרבות כאבי ברכיים אחרי אימון או כאבי ברכיים לאחר ריצה מחד וכן כאבי ברכיים בלילה או כאבי ברכיים במנוחה מאידך. טווח רחב זה של כאבי ברכיים לאורך זמן, מהווה גם הוא סממן מובהק של שחיקת סחוסים. מאחר וכאבים אלה נשארים לטווח ארוך, כחלק מהתמודדות עם הכאב, משנה החולה את צורת ההליכה שלו, מסגל לעצמו צליעה מסוימת ומוביל לחוסר איזון בפיזור העומס בין הברכיים. במצב זה, נחלשים השרירים במפרק הפגוע מה שגורם להחמרה במצב המפרק בגין הפחתת התמיכה של השרירים בו.

מהם התסמינים של שחיקת סחוסים?

ובכן, התסמין המרכזי של שחיקת סחוס בברך הוא הגיל. שחיקת סחוס בברך מופיעה בדרך כלל בגילאים מבוגרים, החל מגיל 50 וביתר שאת מעל גיל 65. כאבי ברכיים המופיעים בטווח רחב של מצבים ואינם נעלמים או משתפרים, תחושת נוקשות בעיקר בשעות הבוקר, חריקות/ קנאקים בברך והגבלת התנועתיות של מפרק הברך, מהווים בדרך כלל סימפטומים לשחיקת סחוס בברך. לצורך אבחון הבעיה, נעשה שימוש בצילום רנטגן המאפשר לראות את מצב הסחוסים בברך ולעיתים נדרשים גם אמצעי הדמיה מתקדמים יותר כמו MRI כדי לזהות בדיוק את עוצמת ומיקום השחיקה. כמו כן, כחלק מתהליך האבחון, יישלח המטופל לבדיקת הליכה ממוחשבת על מנת לזהות שינויים בצורת ההליכה, צליעה קלה וכן הלאה – שורת סממנים המאפשרים אבחון של בעיה כרונית המשפיעה על הליכת המטופל ומצביעה באופן מובהק על שחיקת סחוסים.

אחרי שאמרנו את זה, שחיקת סחוס בברך אינה אופיינית רק למבוגרים. ישנם גם מצבים של שחיקת סחוס בברך אצל צעירים. שחיקת סחוס בברך בגיל צעיר נגרמת בדרך כלל בגין פעילות ספורטיבית אינטנסיבית שגורמת לפגיעה בסחוסי הברכיים לרבות קרע במיניסקוס, לעיתים מלווה בסוגים שונים של קרע ברצועות או בפריקת פיקה הגוררת כאבים בפיקה. יחד עם זאת, שחיקת סחוס בברך לצעירים יכולה להיות תופעה חולפת בזכות יכולת הגוף לשקם את תאי הסחוס שנשחקו, פריבילגיה ממנה כבר לא ניתן ליהנות מגילאים מבוגרים יותר.

טיפול בשחיקת סחוס בברך

אחרי שפירטנו את אופי הבעיה, הסימפטומים והאבחון שלה, כעת נתמקד בדרכי הטיפול בשחיקת סחוס בברך, אותן אנו מיישמים במספר קווי טיפול מקו טיפול ראשון והלאה, בהתאם לחומרת הבעיה וקצב ההחמרה בה. ככלל, טיפול בכאבי ברכיים מבוצע בדרך כלל בטכניקות שמרניות הכוללות שימוש במשככי כאבים להקלה על הכאב, זריקות תוך מפרקיות, מנוחה רבה לברך, תחבושות אלסטיות, שימוש בעזרים אורתופדיים, פיזיותרפיה, אפוסתרפיה וכן הלאה. האופציה הניתוחית עולה רק בהמשך הדרך, כאשר הטיפול השמרני אינו עומד בציפיות.

ספציפית למקרה של טיפול בשחיקת סחוס בברך, קו הטיפול הראשון הוא שמירה של פעילות גופנית וירידה במשקל. מטרת הטיפול בשחיקת סחוס בברך היא לחזק את השרירים ולהחזיר את השליטה המלאה בשרירי הרגליים בכדי לאפשר מקסימום תמיכה של השרירים במפרק הברך ובמקביל, הפחתת עומס המשקל על המפרקים. מחקרים מראים ששתי פעולות אלה מאפשרות להשיג שיפור משמעותי בבעיית שחיקת הסחוסים בברך. מאידך, הכאבים בברכיים מקשים מאוד על ביצוע פעילות גופנית כלשהי וזאת, בנוסף לכך שאנשים שכן מצליחים להוריד ממשקלם, נוטים לחזור למשקלם הקודם לאורך זמן. כל זה אומר, שהטיפול בשחיקת סחוס בברך הוא בעיקרו טיפול שמחייב משמעת עצמית והבנה כי חלה עליכם החובה לשנות את אורח החיים שלכם, על מנת להקל את העומס על מפרקי הברכיים. בכדי למקסם את ההסתברות להצלחת קו הטיפול הראשון, שייתר המשך טיפול לקווים מורכבים וקשים יותר, מומלץ לעבוד עם אנשי מקצוע בתחום התזונה והכושר הגופני.

במקביל, נהוג לבצע תרגילי פיזיותרפיה ואפוסתרפיה, המיועדים להחזיר את השליטה בשרירי הרגליים, שליטה שברך כלל מאבד החולה במהלך ההתמודדות עם הכאב. זה המקום לציין שדרכי טיפול בכאבי ברכיים לא תמיד רלוונטיות או יעילות במקרה של שחיקת סחוסים, אם כי אפשר בהחלט לנסות פתרונות כמו תחבושת אלסטית לתמיכה במפרק וכמובן מנוחה רבה למפרק. טיפול קו שני מיועד בעיקר להקל על הסימפטומים המתרבים ומחמירים ובכלל זה משולב שימוש במשככי כאבים נוגדי דלקת ממשפחת NSAIDS, זריקות תוך מפרקיות של סטרואידים וקורטוסטרואידים להתמודדות עם הדלקת ואפילו תוספי מזון שיכולים בהחלט לעזור לחולים רבים.

קו הטיפול השלישי והאחרון הוא הטיפול הניתוחי, שבדרך כלל יודע להתמודד עם כל הסיבות לכאבי ברכיים ובכלל זה שחיקת סחוס בברך. ניתוח לטיפול שחיקת סחוס בברך מבוצע בשיטת ארטרוסקופיה, שהיא שיטת ניתוח זעיר פולשנית ללא צורך בפתיחת הברך כולה. במסגרת הניתוח ניתן לבצע פעולות שונות של מתיחת גידים, תיקון קרעים ברצועות, השתלת סחוס ולבסוף גם החלפת ברך חלקית או מלאה, שלמעשה תייתר את הצורך בסחוס הטבעי ותהפוך את ברכו של המטופל לברך מכאנית מלאכותית.

ככלל, הדרך לאופציה הניתוחית היא ארוכה וככל שתקפידו לבצע את הוראות הרופא השלב הטיפול השמרני, כך תוכלו להימנע יותר מהשלבים המתקדמים יותר של הטיפול, לרבות הזרקות לברך וכמובן ניתוח הברך.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »