דלקת בברך

כאבי ברכיים היא חוויה שאותה צפוי לחוות כמעט כל אדם לפחות פעם אחת בחייו. ברבים מן המקרים הללו, יופיעו כאבים אלה כתוצאה מהתפתחות דלקת בברך ובמקרים רבים אחרים הם יופיעו במקביל אליה. מה שאנחנו מגדירים כדלקת, הוא בעצם תהליך טבעי שאותו יוזם הגוף במטרה להתמודד עם פגיעה אנטומית/ מכאנית בכל אחד מאברי הגוף ובכלל זה במפרקים ובמפרקי הברכיים באופן ספציפי. המשמעות היא שהופעה של דלקת בגיד בברך למשל, מעידה על פגיעה מכאנית כלשהי בגיד. במרבית המקרים הדלקת תחלוף מעצמה בתוך ימים או אפילו שעות, אך במקרים אחרים היא יכולה להעיד על בעיה אנטומית/ מכאנית עמוקה יותר, שדורשת טיפול יסודי יותר.

מהם הגורמים לדלקת?

דלקת מקומית בברך יכולה לנבוע משורה ארוכה של גורמים, שהמכנה המשותף לכולם הוא פגיעה או נזק לאחד ממכלולי מפרק הברך – עצם הירך, עצם השוק, הפיקה, גידי הברך, רצועות הברך, בורסות הסיכוך של הברך או כלי הדם. במרבית המקרים, נגרמת הדלקת בגין עומס חריג שמופעל על המפרק. כך למשל, בנחיתה מקפיצה, שהנחיתה תהיה במנח כזה שלא יאפשר לשרירים לספק לברך את התמיכה הנדרשת ברגע מסוים, מה שיגרום לנזק כלשהו לרצועות, לסחוסי או לגידי הברך.

תופעה זו יכולה להתרחש גם בהליכת שטח, בריצה, באימון, תוך כדי משחק, במהלך העבודה וכן הלאה. במצבים אלה נגרם למפרק נזק מכאני כלשהו, אליו מגיב הגוף באמצעות התהליך הדלקתי, שאמור להזרים אל הברך את הסוכנים הביולוגיים לטיפול בנזק. דלקת בברך לילדים תתפרץ בדרך כלל בעקבות פעילות ספורטיבית או היתולית, בעוד שאצל מבוגרים, במיוחד כאלה שסובלים מבעיה כרונית כמו שחיקת סחוסים, יכולה הדלקת להתעורר באופן פתאומי לגמרי בגין נזק מינורי שנגרם למפרק על אף שלא בוצעה פעילות כלשהי תחת עומס רב.

התסמינים של דלקת בברך

הדלקת יכולה להופיע בשתי הברכיים והיא יכולה להופיע גם בתצורה א-סימטרית של דלקת בברך שמאל או דלקת בברך ימין בלבד, הכל כתלות של אופי ואופן הפגיעה במפרק או במפרקי הברכיים. מאחר ודלקת הוא מצב טבעי שאותו יוזם הגוף בכל מקרה של פגיעה במכלולי מפרק הברך, הרי שהתסמינים יכולים להיות רבים ומגוונים ולאפיין מגוון רחב של פגיעות במפרק הברך. ככלל, במהלך דלקת בברך ייתכן שתחושו כאבי ברכיים חזקים וייתכן שאלו יהיו כאבים קלים בלבד. ייתכן שתחושו כאבים בפיקה וייתכן שהם יופיעו בצדי הברכיים או בצדן האחורי או הקדמי.

במצב של דלקת בברך יכולים הכאבים להופיע גם בסיטואציות שונות ובזמנים שונים: כאבי ברכיים אחרי אימון, כאבי ברכיים בריצה, כאבי ברכיים בירידה במדרגות או דווקא בעלייה במדרגות, כאבי ברכיים כתוצאה מסקוואטים, כאבי ברכיים אחרי פעילות גופנית ואפילו כאבי ברכיים בלילה או בזמן מנוחה. הוורסטיליות בה יכולים הכאבים להופיע בתנאים של דלקת היא כל כך רבה, עד שנכון יהיה להתייחס לכל מצב הן של כאבי ברכיים בגיל צעיר והן של כאבי ברכיים אצל מבוגרים, כמצב של דלקת. וכפי שאמרנו קודם לכן, דלקת מעידה על פגיעה אנטומית כלשהי בברך, אותה יהיה עליכם לבדוק בכל מקרה בו הכאבים אינם חולפים לאחר כשבועיים, או כאשר הכאבים הם עזים מדי ומפריעים לתפקוד היומיומי שלכם.

אחרי שאמרנו את זה, ישנם תסמינים של דלקת בברך, שאמורים להדליק אצלכם נורה אדומה

  • כאבי ברכיים המלווים בחום – במצבים אלה תיתכן גם אדמומיות מקומית, בצקת ומפרק ברך חם. תסמינים אלה עלולים להעיד על דלקת זיהומית בברך, המחייבת טיפול אנטיביוטי מיידי.
  • כאבי ברכיים המלווים באובדן משקל ללא סיבה נראית לעין
  • כאבים חזקים לאחר פציעה, חבלה או כל מצב של טראומה שאולי חוויתם במהלך פעילות ספורטיבית, אימון או פעילות היתולית לאחרונה
  • חוסר יציבות של הברך – קושי לנעול או ליישר את הברך, פריקת פיקה, קושי לייצב את הברך במנחים מסוימים
  • דפורמציה של המפרק – מפרק הברך נראה מעוות או בעל מראה מאוד לא סדיר ולא נורמלי

בכל המקרים האלה, די ברור שנגרם נזק מכאני משמעותי למפרק וההסתברות לדלקת זיהומית ולדלקת בכלל היא גבוהה במיוחד ולכן מחייבת טיפול בהקדם.

באילו חלקים של הברך יכולה להתפתח דלקת?

דלקת יכולה להתפתח בכל אחד מחלקי הברך ובכלל זה, השרירים, הגידים, הרצועות, העצמות וכלי הדם. חבלה קשה או אפילו תנועה חדה במהלך פעילות שגרתית יכולה לגרום להתפתחות דלקת ברצועה בברך או דלקת ברצועה הצידית בברך. פעילות ספורטיבית רציפה בעומס גבוה יכולה להוביל להתפתחות דלקת בגיד הפטלה, דלקת בברך בגיד של הפיקה, או פשוט דלקת גידים בברך שהיא דלקת יותר מפושטת בגין פגיעה יותר מפושטת במפרק. במקרים מסוימים, הנזק יכול להיות פנימי מבלי שהוא משפיע לכאורה על הרכיבים המכאניים, שאחראים על תנועת הברך. כך למשל, דלקת בבורסה בברך היא דלקת המתפתחת בשקיקים קטנים בהם מיוצר חומר סיכוך המופרש ברחבי המפרק בכדי לסכך את תנועת עצמות המפרק. על אף שהפגיעה היא אינה בעצמות, חוסר הסיכוך יכול להוביל לפגיעה כזאת ואף לגרום להחמרה של הנזק ועוצמתו.

דלקת מפרקים בברך

במקרים בהם סובל האדם מפגיעה כרונית במפרקי הברכיים, מתפתחת למעשה דלקת כרונית, שיכולה לגרום ללא מעט כאב, מגבלה בתנועה ופגיעה בתפקוד היומיומי לאורך זמן. דלקת כזאת מופיעה בדרך כלל בשתי תצורות מרכזיות:

דלקת מפרקים ניוונית – קרויה גם אוסטאוארתריטיס וידועה בשמה העממי בתור שחיקת סחוס. במצב זה, שאופייני בעיקר למבוגרים מעל גיל 50 וביתר שאת מעל גיל 65, סובלים סחוסי הברכיים משחיקה מבנית, שפוגעת בכל התפקוד, בבלימת הזעזועים בברך ובסיכוך תנועת המפרק, מה שבתורו יוצר החמרה הולכת ומתפתחת לאורך זמן.

דלקת מפרקים שגרונית – מחלה אוטואימונית שיכולה להופיע בכל גיל ולהשפיע על כל מפרקי הגוף. במקרים מסוימים של דלקת בברך אצל תינוקות, יכולה דלקת זו להיות הסיבה לכך, אם כי לא כל דלקת ברכיים שחווה תינוק, בהכרח מעידה על כך.

דלקות מפרקים נחשבות לדלקות יותר כרוניות והן נגרמות בגין פגיעה רוחבית יותר ועמוקה יותר במפרק הברך. פגיעה זו יכולה להיות תוצאה של פעילות ספורטיבית מאומצת לאורך שנים ארוכות והיא יכולה להתפתח לאור נטייה גנטית. כאבי ברכיים אצל ספורטאים, בעיקר אם הם חוזרים ונשנים לאורך זמן, יכולים להעיד על תחילת התפתחות דלקת מפרקים ניוונית למשל.

טיפול בדלקת בברך

ישנן המון סיבות לכאבי ברכיים ובהתאם לכך גם המון דרכי טיפול בכאבי ברכיים. כך למשל, במצב של דלקת בגיד בברך טיפול עצמי עם המון מנוחה יכול להוביל לריפוי מלא, במיוחד אם מדובר בדלקת קלה בגין פגיעה מכאנית קלה במפרק. במקרים אחרים, הטיפול צריך לעבור כבר למישור הרפואי ויכול להגיע עד כדי הליך ניתוחי. ככלל, כל טיפול במצב של דלקת בברך, אמור לכלול גם טיפול בפגיעה המכאנית שבגינה התפתחה הדלקת. יחד עם זאת, מרבית המקרים של דלקת בברך הם מקרים של פגיעה מכאנית קלה, ממנה הגוף רק צריך להתאושש. במקרים אלה, זמן החלמה מדלקת בברך יכול להסתכם בימים ספורים ולעיתים גם שעות ספורות בלבד. כאשר הכאבים בברך נמשכים לפרקי זמן ארוכים יותר, די ברור שמדובר בפגיעה עמוקה יותר שמחייבת בדיקה וטיפול.

בכל מקרה, הן במקרים של דלקת קלה והן במקרים של דלקת חמורה יותר, חשוב מאוד לעקוב אחרי הנורות האדומות אותן פירטנו קודם לכן ובכל מקרה שמופיעים חום, נפיחות, אדמומיות או בצקות, יש להגיע לרופא באופן מידי לקבלת טיפול אנטיביוטי כנגד דלקת זיהומית. כמו כן, לאורך תהליך ההחלמה, יהיה קצר או ארוך ככל שיהיה, כדאי להכיר גם מספר דרכי הקלה על כאבי ברכיים ואלו הן:

  • תחבושת אלסטית – מומלץ להשתמש בתחבושת אלסטית עבה וייעודית למפרק הברך. התחבושת האלסטית מפעילה לחץ אחיד על המפרק מכל הכיוונים ולמעשה תומכת במפרק, מגבילה את תנועתו, שומרת על החום הפנימי שלו ומאפשרת לזרז תהליכי החלמה טבעיים.
  • מנוחה – מנוחה היא אולי ההמלצה החשובה ביותר בכל מצב של דלקת בכל מפרק בגוף. מפרק החווה מצב דלקתי הוא מפרק פגוע ולגוף יש המון מה לעשות כדי להתמודד עם המצב. לשם כך זקוק המפרק למנוחה, שתמנע החמרה נוספת ותאפשר לתהליכי הריפוי הטבעיים להתרחש. על כן, מומלץ מאוד להימנע מעמידה ארוכה, פעילות ספורטיבית, פעילות מאומצת, הרמת משאות כבדים וכדומה. כמו כן, בכל הזדמנות מומלץ להרים את הרגל הפגועה על הדום או לפרוש אותה במלואה על מיטה, כך שהמפרק עצמו יזכה לתמיכה מלאה ולמנוחה מלאה. בפגיעות ארוכות טווח בהן לא ניתן לשהות כל הזמן במנוחה, מומלץ להשתמש על בסיס קבוע בתחבושת אלסטית, שתעניק למפרק תמיכה ראויה גם במצבים ללא מנוחה.
  • משככי כאבים – ניתן להשתמש במשככי כאבים ממשפחת פרצטמול או איבופרופן, אם כי משככים ממשפחת NSAIDS הם המתאימים ביותר למצבים של כאבי ברכיים.
  • תזונה בריאה ושתיית מים – מומלץ מאוד להקפיד על תזונה בריאה ושתיית מים, על מנת להבטיח שהגוף מקבל את כל מה שהוא זקוק לו בכדי להאיץ את תהליכי ההחלמה הטבעיים. כמו כן, חשוב לשמר רמה מינימלית של פעילות גופנית, שחשובה גם היא לבריאות הכללית של הגוף והנפש.
  • טיפול טבעי בכאבי ברכיים – טיפול טבעי בדלקת בברך ובכאבי ברכיים בכלל, יכול במקרים רבים להוות את הטיפול היחיד אותו ניתן לצרוך, במיוחד אם המטופל סובל ממחלות רקע ובעיות בריאות שונות, שמונעות ממנו דרכי טיפול קונבנציונליות. בנוסף לכך, טיפול טבעי יכול להתברר כיעיל יותר עבור מטופלים מסוימים, להקל מאוד על הכאבים ולהאיץ את תהליכי הריפוי הטבעיים. טיפול זה יכול לסייע גם בשלבי ההחלמה לאחר ניתוח בברך.

אחרי שפירטנו את כל הדרכים העיקריות להקלה על כאבים בברכיים, כדאי לזכור שבמקרים רבים אין מנוס מקבלת טיפול רפואי. טיפול רפואי יכול להינתן במישור השמרני הראשוני ולכלול תרופות, תכשירים, פיזיותרפיה ושימוש בטכנולוגיות מתקדמות לטיפול בדלקת, למשל באמצעות גלי קול. במקרים מסוימים, הטיפול השמרני אינו מועיל ויש צורך לעבור למישור הניתוחי. כיום מבוצעים ניתוחי ברך באמצעות ארטורסקופיה ברך שהיא שיטת ניתוח זעיר פולשנית, שמייתרת את הצורך לפתוח את כל הברך, מה שמקל מאוד על הניתוח עצמו ועל תהליך ההחלמה. במקרי קיצון ייתכן גם צורך בהחלפת מכלולים שלמים בברך ואף החלפת ברך חלקית או מלאה.

בכל מקרה, חשוב לזכור שאם הכאבים נמשכים מעבר לשבועיים או שמופיעים כל אחד מהתסמינים החריגים של דלקת זיהומית בברך, חשוב מאוד להגיע לרופא ולא להתמהמה. ניתן לפנות לרופא משפחה שיבצע בדיקה קלינית ובדיקות דם ויפנה אתכם לביצוע צילום ברכיים. על פי הצורך, יפנה אתכם רופא המשפחה לרופא אורתופד, שיעניק לכם טיפול יסודי ומקצועי יותר בהתאם לחומרת הבעיה והדלקת.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »