אוסטאוארתריטיס או דלקת מפרקים ניוונית, היא הפרעה רוחבית במפרקי הגוף, המתאפיינת באובדן סחוס מפרקי ועל כן קרויה גם שחיקת סחוס. הפרעה זו הופכת להיות יותר ויותר נפוצה עם הגיל, כשבקרב מבוגרים מעל גיל 65, ניתן לזהות סימנים לדלקת בצילום רנטגן בקרב 80% מהאוכלוסייה, אם כי רק בקרב 60% מהם יתפתחו גם תסמינים, שבתורם עלולים להשפיע על איכות החיים. ככלל, ההפרעה המרכזית היא שחיקת סחוסים במפרקי הגוף כשהדלקת היא רק תוצר לוואי של ההפרעה ולכן רבים מהרופאים נוטים שלא להשתמש בביטוי דלקת מפרקים ניוונית ומעדיפים את הגדרת ההפרעה בתור אוסטאוארתריטיס.
מה גורם להופעת אוסטאוארתריטיס?
תחילה חשוב להבהיר שדלקת מפרקים ניוונית או אוסטאוארתריטיס, היא דלקת שיכולה לתקוף את כל מפרקי הגוף ואינה אופיינית לברכיים בלבד. בכל מפרק ישנן שכבות סחוס בקצות העצמות הנפגשות במפרק. מפרק הברך היא נקודת המפגש בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה, בנוסף לעצם הפיקה בקדמת הברך. בקצה של כל אחת מן העצמות האלה קיים הסחוס, שמסייע לעצמות לנוע זו כנגד זו בצורה חלקה וללא חיכוך. הסחוס משמש גם כבולם זעזועים, מאפיין חשוב במיוחד במפרק הברך שנושא את עומס משקל הגוף כולו. לאורך החיים, עוברים תאי הסחוס תהליך קבוע של שחיקה, איכול ובנייה. הסחוס נשחק בהתאם לפעילות המפרק ובונה עצמו מחדש ללא הרף.
בגילאים מבוגרים נמשך תהליך זה, אך האיזון מופר – בניית תאי הסחוס הופכת לאיטית יותר ביחס לקצב השחיקה שלהם, מה שגורם למאזן שלילי שבסופו של דבר בא לידי ביטוי בשחיקת שכבות הסחוס במפרק. במצב זה, נוצר איכול של מסת העצם עצמה, מה שגורם לגוף ליזום תהליך דלקתי לריפוי העצם. תהליך דלקתי זה גורם לעיבוי קצות העצמות והיווצרות בליטות עצם באזור המפרקים. בהתאם לכך, אנשים הסובלים מהפרעת אוסטאוארתריטיס, הם בעלי מפרקים בולטים שיוצרים עיוות של מראה האיבר כולו (יד, רגל, כף יד וכן הלאה).
האם אוסטאוארתריטיס כרוכה בכאב?
התשובה היא בהחלט כן. שחיקת הסחוסים גוררת חיכוך רב בין עצמות המפרק והפרעה בתפקוד הכולל של המפרק. במצב זה מופיעים כאבי ברכיים, שיכולים להופיע בתור כאבי ברכיים אחרי אימון, כאבי ברכיים בריצה, כאבי ברכיים בירידה או עלייה במדרגות ואפילו כאבי ברכיים במנוחה. כאבי ברכיים חזקים יכולים להופיע כבר בשלבים הראשונים של התפתחות ההפרעה ולבטח בשלבים המתקדמים שלה, כאשר נוצר העיוות בתצורת העצם ומסת הסחוס כבר אינה מצליחה למנוע את החיכוך בין עצמות המפרק. במקרים שונים יכול הכאב להופיע באזורים שונים של הברך. כך למשל, כאבים בפיקה מעידים על שחיקה מוגברת של סחוס הפיקה, בעוד כאב שיופיע בעומק המפרק מעיד על פגיעה בסחוסי עצמות הירך והשוק.
ישנן כמובן המון סיבות לכאבי ברכיים, כשחלקם נובעים מפגיעה אנטומית או מכאנית בברך וחלקם נובעים מהתפתחות דלקת בברך, אותה יוזם הגוף בכדי להוביל תהליכי ריפוי טבעיים של הפגיעה המכאנית שנגרמה בברך. במקרים רבים, הדלקת היא זמנית ויכולה לחלוף מעצמם בתוך ימים ואפילו שעות ובמקרים אחרים מדובר בפגיעה שמחייבת טיפול מעמיק יותר, לעיתים גם ניתוחי, בכדי להשיג הקלה בכאב וריפוי. במקרה של אוסטאוארתריטיס מדובר בדלקת כרונית שאין לה טיפול, המאפשר להגיע לריפוי בצורה שמרנית ולכן הכאב הופך לחלק מחייו של המטופל. עוצמת הדלקת משתנה בין אדם לאדם ובהתאם לכך גם עוצמת הכאב וההשפעה על אורח החיים ואיכות החיים של המטופל. יחד עם זאת, ישנם טיפולים תומכים ומשמרים, המסייעים למטופל להתמודד עם הכאב ואם שום דבר לא עוזר, ישנה גם האופציה הניתוחית.
טיפול בכאבי ברכיים הנובעים מאוסטאוארתריטיס
הטיפול באוסטאוארתריטיס מבוצע בשני קווי טיפול מרכזיים: שמרני וניתוחי. בשלב ראשון, ניתן למטופל טיפול שמרני המבוסס על תרופות, סטרואידים, משככי כאבים, פיזיותרפיה וטכניקות טיפול ביולוגיות וטכנולוגיות שונות, המאפשרות לעכב את התפתחות ההפרעה ולהקל על הכאב. טיפול שמרני זה יכול לסייע במשך שנים ואצל מטופלים רבים גם להוות את קו הטיפול היחיד בהפרעה. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם הטיפול השמרני פשוט אינו מצליח לייצר את התוצאות הנדרשות ובמקרה כזה נשקלת האופציה הניתוחית.
האופציה הניתוחית לטיפול באוסטאוארתריטיס מתמקדת בהליך הנקרא החלפת ברך חלקית או מלאה. בתהליך ניתוחי זה נעשה שימוש בתותבים מלאכותיים המוחדרים לברך ומקובעים לעצמות המפרק. במקרים מסוימים מספיק להתקין תותב לקצה עצם אחת, במקרים מסוימים מספיק להתקין מיניסקוס מלאכותי ובמקרים אחרים יש צורך להחליף את כל מפרק הברך, כלומר תותב שמגשר בין עצם הירך ובין עצם השוק גם יחד. ניתוחים אלה מבוצעים היום בצורה ממוחשבת ובטכניקת ניתוח זעיר פולשנית (ארטרוסקופיה ברך), מה שמאפשר להשיג תוצאות טובות יותר מבעבר וגם לקצר את תהליך ההחלמה מהניתוח.
הקלה על כאבי ברכיים בגין אוסטאוארתריטיס
ישנן כיום טכניקות רבות המאפשרות להשיג הקלה משמעותית בכאבי מפרקים, חלקן יעילות באותה מידה וחלקן יעילות במידה פחותה, כאשר מדובר בדלקת מפרקים ניוונית אוסטאוארתריטיס. תחבושת אלסטית למשל, יכולה לסייע מאוד בסוגים רבים של פגיעות במפרק הברך, אבל דווקא במקרה של דלקת מפרקים ניוונית, יעילותה היא פחותה ולעיתים אף יכולה להגביר את הנזק והכאב. מנוחה יכולה בהחלט להשפיע על מאזן בניית הסחוס על ידי מניעת שחיקה של הסחוס ולכן חשוב מאוד להימנע מפעילויות מאומצות ולספק לברך כמה שיותר מנוחה. פיזיותרפיה ייעודית יכולה אף היא להוביל לשיפור בתפקוד המפרק ולהקל על הכאב וכמובן משככי כאבים, יכולים לסייע להתמודד עם הכאב, אם כי בצורה מוגבלת. טיפול טבעי בכאבי ברכיים יכול גם הוא לסייע מאוד לסובלים מאוסטאוארתריטיס ובהחלט מומלץ לפנות לאנשי מקצוע רלוונטיים בכדי לברר על אופציות טיפוליות טבעיות בבעיה.
הפתרונות הם בדרך כלל רפואיים וכוללים טכניקות טיפול שמרניות תומכות אותן נותן הרופא במסגרת תכנית טיפול כוללת, כשכאמור, במקרים מסוימים, לא יהיה מנוס מהאופציה הניתוחית לטיפול יסודי בבעיה.