דלקת בגיד בברך – דלקת בגיד הפיקה

גיד הפיקה הוא גיד במפרק הברך, המחבר בין עצם הפיקה, הקרויה פטלה ובין עצם השוקה. תפקידו המרכזי של גיד זה, המחובר בצידו השני לשריר הארבע ראשי, הוא לסייע לשרירי הרגל ביישור הברך כחלק מהתנועה הרחבה של הברך. כאשר מופעל עומס רב על הגיד הזה, עלולה להתפתח בו דלקת הקרויה דלקת בגיד הפיקה. דלקת זו גורמת לנפיחות של הגיד באופן שפוגע בתפקודו ויוצר לחץ על העצבים וכלי הדם העוברים באזור. דלקת זו אופיינית בדרך כלל לאנשים העוסקים בספורט ובמיוחד בתחומי הקפיצות (קפיצה לרוחק, קפיצה לגובה וכן הלאה) ולכן נהוג לכנות אותה גם "ברך קופצים". יחד עם זאת, דלקת בברך ובכלל זה בגיד הפיקה, יכולה להופיע אצל כל אדם, בדרך כלל בגין עומס רב המופעל על מפרק הברך או בגין תנועה חדה שגורמת לפגיעה במפרק הברך. הטיפול בדלקת מתמקד בדרך כלל בתרגילי פיזיותרפיה לחיזוק שרירי הרגל באזור מפרק הברך.

גורמים וסימפטומים לדלקת בגיד בברך

דלקת בגידי הברך נובעת בדרך כלל משימוש יתר במפרק הברך ומתיחת הגיד בתדירות ובעוצמה גבוהה. שימוש יתר זה גורם להיווצרות קרעים זעירים, שבאופן הדרגתי גורמים להיחלשות גיד הפיקה. בכדי להתמודד עם קרעים אלה, יוזם הגוף תהליך דלקתי מקומי, שבתורו גורם להופעת כאבי ברכיים. חוסר גמישות, חוסר איזון בין שרירי הרגליים ופעילות גופנית בעוצמה גבוהה ובעומס גבוה, מהווים שלושה גורמי סיכון מרכזיים להתפתחות הדלקת ובעקבותיה גם הכאב.

סימפטומים של דלקת בגיד הפיקה יכולים להתפתח באופן הדרגתי ככל שהדלקת הולכת ומחמירה. בשלב ראשון יופיע כאב באזור שבין עצם הפיקה ועצם השוקה ויורגש בעיקר כחוויה של כאבים בפיקה. בשלבים הראשונים יחווה המטופל כאבי ברכיים בריצה וכן כאבי ברכיים אחרי אימון מאומץ, כשהכאב יופיע בעיקר בתחילת האימון ולאחריו. עם הזמן, עלולים להופיע כאבי ברכיים חזקים, שגם יפגעו בתפקוד הספורטיבי ולבסוף גם בתפקוד היומיומי. פנייה לרופא מומלצת בכל מקרה בו הכאבים אינם חולפים ואינם דועכים, הכאבים גורמים לפגיעה בתפקוד היומיומי או לסבל רב או כאשר מופיעה נפיחות, אדמומיות ואולי גם עלייה בחום הגוף, מה שיכול להעיד על התפתחות דלקת זיהומית המחייבת טיפול אנטיביוטי.

כיצד מאבחנים דלקת בגיד הפיקה?

כידוע, ישנן המון סיבות לכאבי ברכיים ובהתאם לכך, גם מגוון דרכי טיפול בכאבי ברכיים. בכדי להתאים את הטיפול הנדרש לכל מקרה ומקרה, יש לאבחן תחילה את הבעיה הספציפית ואת האופן בו היא באה לידי ביטוי אצל המטופל הספציפי. בשלב הראשון, ינסה הרופא לאבחן את הדלקת באמצעות בדיקה קלינית פשוטה, במסגרתה יבצע לחיצות על אזורים שונים במפרק הברך על מנת למקם את הכאב במפרק. זיהוי מיקום הכאב יכול במקרים רבים להוות מרכיב מפתח בתהליך האבחון כולו. כך למשל, באדם מבוגר הסובל ממצב של שחיקת סחוס או שחיקת סחוסים, או בשמה המקצועי אוסטאוארתריטיס ניתן לזהות את הסחוס השחוק (ישנם מספר סחוסים בברך) באמצעות זיהוי מוקד הכאב בתוך המפרק. במקרה של דלקת בגיד הפיקה, ימוקם מוקד הכאב בחלק הקדמי של הברך, באזור שמתחת לפיקה. יחד עם זאת, על פי הצורך ייעזר הרופא בבדיקות נוספות הכוללות צילום רנטגן של מפרק הברך, סריקת אולטרה סאונד של הברך ובמקרי קיצון גם בדיקת MRI של הברך.

מהו הטיפול בדלקת פיקת הברך?

דלקת בגיד הפיקה יכולה לחלוף בעצמה בתוך מספר ימים ואפילו מספר שעות. על כן, בשלב ראשוני יומלץ על טיפול עצמי, שמטרתו הקלה על כאבי ברכיים ואשר יתבסס על נטילת משככי כאבים, מתן מנוחה רבה לברך ושימוש בתחבושות אלסטיות. המנוחה חשובה מאוד על מנת לאפשר לגוף להשלים את תהליכי הריפוי בצורה אפקטיבית ובמהירות מרבית. התחבושת האלסטית מסייעת למפרק בכך שהיא תומכת בו מכל כיוון ומגבילה את התנועה שלו. משככי כאבים נועדו לאפשר למטופל לצלוח את תקופת הריפוי בצורה סבירה מבלי לסבול מכאבים חזקים, אך אינם מהווים חלק מתהליך הריפוי עצמו. במקרה הספציפי של דלקת בגיד הפיקה, מומלץ לעצור את כל האימונים, להרבות במנוחה למפרק הברך וכן לבצע קומפרסים קרים עם קרן למשך רבע שעה בכל שעה עגולה.

מתיחות, תרגילי חיזוק לשרירי הירך והפעלת לחץ על אזור הכאב באמצעות רצועת תמיכה ייעודית, יכולות להפחית מאוד את רמת הכאב ולזרז את תהליך הריפוי של הדלקת. יחד עם זאת, יש לבצע את התרגילים בצורה זהירה ומבלי ליצור עומס חריג על המפרק. בהיעדר שיפור במסגרת טיפולים שמרניים אלה, ימליץ הרופא על מתן זריקת קורטיקוסטרואידים, הניתנת תחת סריקת אולטרה סאונד ומיועדת להילחם בצורה אגרסיבית נגד הדלקת. יחד עם זאת, זריקה זו עלולה להחליש עוד את הגיד ולהגביר את הסיכון לקרע בגיד ולכן יש לשקול את הטיפול בצורה יסודית על פי הנחיות הרופא. טיפול חדשני המבוסס על הזרקת פלזמה עצמית, מאפשר להחדיר לגיד חומרים שיעודדו יצירת רקמת חיבור חדשה שתסייע בתיקון הקרעים בגיד. במקרי קיצון בלבד ובאופן נדיר מאוד, ייתכן שיהיה צורך בניתוח לצורך תיקון גיד פיקת הברך.

כמו כן, כדאי בהחלט לשקול את האופציה של טיפול טבעי בכאבי ברכיים עליו ניתן להתייעץ גם עם רופא קופת החולים ועם גורמים מקצועיים נוספים בתחום הרפואה האלטרנטיבית. ישנו כיום מגוון רחב של פתרונות טבעיים המסייעים במלחמה בדלקת ובשיכוך הכאבים. פתרונות טבעיים נוספים יכולים לסייע גם בעידוד יצירה של רקמה חדשה והחלמה מהירה יותר של הגיד. יחד עם זאת, כל טיפול קונבנציונלי או אלטרנטיבי, רצוי שיינתן בכפוף לייעוץ ופיקוח מצד הרופא המטפל, על מנת להימנע ממצב של המשך התדרדרות והחמרת הנזק לגיד הפיקה ולמפרק הברך כולו.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »