כאבי ברכיים אחרי ישיבה ממושכת

אחת ההמלצות היעילות ביותר לטיפול שמרני בכאבי ברכיים היא מנוחה, אבל מה עושים כאשר כאבי הברכיים מופיעים דווקא ובמיוחד בזמן מנוחה? מה עושים כאשר מופיעים כאבי ברכיים אחרי ישיבה ממושכת או בזמן ישיבה ממושכת? ובכן, תופעה זו אכן קיימת אצל רבים ולה יכולות להיות סיבות רבות ומגוונות. הסיבה להופעת הכאבים בזמן ישיבה ממושכת ניתנת לאבחון בהתאם לאופי הכאב, המיקום המדויק שלו במפרק והסיטואציות הנוספות בהן הוא מופיע, פרט לישיבה ממושכת.

כאבי ברכיים אחרי ישיבה ממושכת – ממה הם נגרמים?

כפי שרמזנו קודם לכן, כאבי ברכיים אחרי ישיבה ממושכת יכולים להיגרם ממספר סיבות. יחד עם זאת, המקרה האופייני ביותר לכאבים המופיעים אחרי ישיבה ממושכת ולא בזמן ישיבה ממושכת הוא המקרה של שחיקת סחוס או נזק למפרק שבין פיקת הברך ועצם הירך. בזמן הקימה מישיבה ממושכת, מופעל על השריר הארבע ראשי (שריר הירך הקדמי) עומס רב שגורם לדחיקת הפיקה ביחס לעצם הירך בעוצמה רבה. כאשר קיים באזור זה גירוי עצבי כלשהו, דלקת מקומית או שחיקה של הסחוסים בו, יכול להיגרם כאב מקומי עז. סימפטום שיכול לתמוך באבחנה זו יכול לכלול כאב דומה גם בזמן ירידה במדרגות, פעולה שבה פועל השריר הארבע ראשי בצורה דומה, שמדמה את המצב של קימה מישיבה ממושכת. במקרים אלה, נרגיש את הכאב בקדמת הברך, באזור הפיקה ובמיוחד בחלקה העליון של הפיקה.

לא רק לאחר ישיבה – גם במהלך הישיבה

 כאמור, כאבי ברכיים אחרי ישיבה ממושכת יכולים להימתח גם לזמן הישיבה עצמה. במקרים אלה נכנסים למשוואה גורמים נוספים, שכוללים שחיקת סחוסים, דפורמציות של עצמות מפרק הברך, תפקוד לקוי או פגיעה פיזית בבורסות הסיכוך של הברך ודלקת בגיד הפיקה (גיד הפאטלה). כאבים דומים יכולים לנבוע גם מהתפתחות של ציסטה בצד האחורי של הברך, באופן שמונעת כיפוף מלא של מפרק הברך. בקרב בני נוער, יכולים כאבי ברכיים אחרי ישיבה ממושכת או בזמן ישיבה ממושכת, להיות התוצאה של צמיחת זיז בקדמת עצם השוק. בכל המקרים האלה, עלול המטופל לחוות כאבי ברכיים בזמן הישיבה או בזמן הקימה ממנה ולאחריה.

אחרי שאמרנו את זה, כאבי ברכיים אחרי ישיבה ממושכת יכולים להופיע גם אצל אדם בריא, שאינו סובל מבעיה כלשהי במפרק הברך. כאבים אלה נובעים בדרך כלל מכיווץ ממושך של השרירים, כתלות בתנוחת הישיבה, משך זמן הישיבה, הטמפרטורה בחוץ וכן הלאה. בתנאים מסוימים, יכולים להיגרם כאבי שרירים, שיגררו הופעת כאבים במפרק הברך, אך לרוב גם באזורים נוספים בגוף, במיוחד באזור הרגליים והגב התחתון. כאבים אלה, על אף שיכולים להיות קשים, הם גנריים יותר, נדירים יותר ונרחבים יותר, בעוד שכאבים הנובעים מבעיה במפרק הברך, יתמקדו במפרק הברך בלבד ויחזרו על עצמם בכל מקרה של ישיבה מעט ממושכת ואף פחות מכך.

כיצד מתמודדים עם הבעיה?

התמודדות עם בעיה של הופעת כאבי ברכיים אחרי ישיבה ממושכת צריכה להיגזר מתוך הבנה של הגורם הספציפי לבעיה. רבים מהסובלים מבעיה זו כלל אינם מגיעים לבדיקת רופא בכדי לאבחן את הבעיה, אלא פשוט מזהים בעצמם את המצבים בהם מתעורר הכאב והדרכים הטובות ביותר למנוע או להפחית מעוצמתו. כך למשל, במקרה הקלאסי של נזק למפרק הפיקה ירך, עזרה ותמיכה באדם בזמן הקימה, יכולות להפחית מאוד את השפעת השריר על הפיקה ובכך להפחית מאוד את עוצמת הכאב. יחד עם זאת, כאבים אלה הם סממנים לבעיה עמוקה יותר, המחייבת טיפול, בעיה שהזנחתה יכולה לאורך זמן, גם להחמיר את עוצמת הכאב וגם להרחיב את טווח המצבים בהם הוא מופיע.

בהתאם לכך, אם אתם מתמודדים עם מצב של הופעת כאבי ברכיים בזמן או לאחר ישיבה ממושכת, אתם בהחלט רוצים להגיע לבדיקת רופא, שבדרך כלל יתאים לכם תרופות אנטי דלקתיות, משככי כאבים והכי חשוב, תרגילי פיזיותרפיה. תרגילים אלה מיועדים לחזק את השריר הארבע ראשי ולהגביר את התנועה החופשית של מפרק הברך. שימוש בתחבושת אלסטית יכול גם הוא להפחית בעוצמת הכאב ובתדירות הופעת הכאב בקימה מישיבה ממושכת. כמו כן, ישנם תכשירים טבעיים שיכולים לסייע מאוד במצבים שונים ואצל מטופלים שונים, תכשירים שכדאי לנסות לצד התכשירים הרפואיים המוכרים ואשר מיועדים להפחית את הכאב באופן ישיר.

טיפול בגורם לבעיה

כאבי ברכיים אחרי ישיבה ממושכת הוא לא יותר מסימפטום של בעיה כלשהי במפרק הברך. בכדי לפתור את תופעת הכאב, יש צורך לאבחן תחילה את הגורם לכאב, גורם שיכול להיות כאמור כל חלק במפרק הברך – גיד הפיקה, הפיקה עצמה, מפרק הפיקה ירך, בורסות הברך, הסחוסים, המיניסקוסים וכן הלאה. אבחון הבעיה תסייע לרופא להתאים טיפול יעיל יותר למטופל, באופן שיסייע גם בפתרון מצבי הכאב השונים, שיכולים להתעורר אצל המטופל ומעבר לכך, תסייע בהתאמת טיפול יסודי לפתרון הגורם עצמו, לרבות השתלת סחוסים, החלפת ברך או ביצוע הליך כירורגי נדרש אחר, שיפתור את הבעיה עצמה.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »