כאבי ברכיים

בניגוד לתחושה שמלווה אנשים רבים הסובלים מכאבי ברכיים, כאבים אלה אינם מופיעים כך סתם ולכל מקרה ישנה סיבה שאותה ניתן וצריך לאבחן על מנת להתאים את הטיפול הנדרש. כאבים בברכיים יכולים להופיע אצל כל אדם בכל גיל והם יכולים להופיע כתופעה קלה וחולפת או כבעיה קשה וכרונית, שיכולה להשפיע גם על התנועתיות והניידות של הסובלים ממנה. ככלל, מרבית האנשים צפויים לחוות כאבי ברכיים בעוצמה כזאת או אחרת, לפחות פעם אחת בחייהם ועל כן ונכון להיום אפשר לומר, שבכל המקרים ניתן להתאים את הטיפול הנדרש, שיכול לנוע בין מנוחה וחבישה אלסטית ובין ניתוח החלפת ברך.

מהי הברך ואיך היא בנויה?

הברך היא למעשה מפרק ברגל, שמאפשר לנו ליצור את כל מגוון התנועות הנדרשות לנו לצורך הליכה, ריצה, ישיבה, עמידה וכל הפעולות האחרות שמשלבות בתוכן את התנועות האלה. במילים פשוטות, הברך מאפשרת לנו לכופף את הרגליים ממצב של רגל ישרה, מתוחה ונעולה עד למצב של רגל מקופלת לחלוטין, מאפיין הכרחי למגוון פעולות ותנועות אנושיות בסיסיות. ברמה האנטומית, מפרק הברך הוא למעשה החיבור שבין עצם הירך (פימור) ובין עצם השוק (טיביה) כשבקדמתו מקובעת עצם פיקת הברך (פטלה). בכדי לאפשר לברך את התפקוד הנדרש, כולל המפרק את כל הרכיבים הבאים:

  • הרצועות הצולבות – רצועה קדמית ורצועה אחורית
  • הרצועות הקולטרליות – שתי רצועות הממוקמות בשני צידי המפרק
  • גידי הברך – גיד הקוודריספס וגיד הפטלה, שתפקידם הוא לקבע את פיקת הברך למקומה
  • סחוס – שני סחוסים עבים וחזקים הקרויים מיניסקוסים: המיניסקוס המדיאלי (פנימי) והלטרלי (חיצוני). המיניסקוסים ממוקמים באזור החיבור שבין עצם הירך ועצם השוק ומתפקדים כבולמי הזעזועים של הברך ושל עצמות השוק והירך באזור הברך
  • בורסות – בורסה היא שקיק המכיל בתוכו נוזל סיכוך, המיועד לסכך/ לשמן את החיכוך בין כל חלקי המפרק בזמן תנועה. בברך ישנן מספר בורסות שאחראיות לסיכוך המפרק כולו
  • קפסולה – הברך כולה נתונה בתוך מבנה קשיח הנקרא קפסולה ומשמש כמעטפת של המפרק כולו, מעטפת הנתונה בתוך נוזל סינוביאלי.

 כאמור, מפרק הברך הוא מפרק חזק ובנוי היטב ועדיין, מדובר במפרק שאמור להעניק לנו את חופש התנועה שלנו במרחב כשרובו המכריע של משקל הגוף נשען עליו. בתנאים האלה, קל להבין מדוע שיעור גבוה באוכלוסייה יחווה במהלך חייו כאבים בברכיים, בין לתקופה של מספר ימים ובין באופן כרוני לאורך שנים.

מהן הסיבות האפשריות לכאבי ברכיים?

את המכלול השלם של סיבות לכאבי ברכיים אפשר להכניס תחת מספר מצומצם של קטגוריות, שמיד נרחיב לגביהן, אלא שבתוך הקטגוריות הללו נכנסות הרבה מאוד סיטואציות חיים החל מתאונה, דרך מחלה וכלה בגיל ומכאן גם ההסתברות הגבוהה לכאבים כלשהם בברכיים במהלך החיים. להלן הקטגוריות המרכזיות שבהן יכולים להופיע כאבים בברכיים:

"תקלות" מכאניות בברך

  • נעילה של מפרק הברך – נעילה של הברך הוא מצב בו לא ניתן ליישר את הברך, שנותרת לכאורה נעולה במצב מכופף. מצב זה נגרם עקב התנתקות של מסה קטנה ממקומה בעצם או בסחוס. מסה זו עלולה להתמקם בכל אזור שהוא במפרק ולמעשה ליצור הפרעה פיזית לתנועת המפרק, מה שגם מונע את היכולת ליישר את הברך וגם גורם לכאבים עזים.
  • פריקת פיקה – כפי שפרטנו קודם לכן – פיקת הברך מקובעת למקומה באמצעות שני גידים. כאשר אחד או שני הגידים האלה רופפים מדי, האחיזה שלהם את הפיקה במקומה הופכת לרופפת ובמצב זה, יכולה הפיקה לזוז ממקומה (בדרך כלל לאזור החיצוני של הברך) במצב שנקרא פריקת פיקה ובו עלולים להופיע גם כאבים בפיקה.

דלקת בברך

  • דלקת בגיד הפטלה – זוהי למעשה הדלקת השכיחה ביותר וגם הגורם השכיח ביותר לכאבי ברכיים. דלקת זו יכולה להופיע בעקבות פעילות גופנית מאומצת והתוצאה שלה היא התנפחות של גיד הפטלה באופן כזה שגורם לגיד ללחוץ על העצבים העוברים באזור כמו גם לפגוע בתפקוד הכולל של הברך. כאבי ברכיים אחרי ריצה, כאבי ברכיים אחרי אימון ואפילו כאבי ברכיים בלילה בלבד, יכולים להעיד על כך שמדובר בדלקת בגיד הפטלה.

  • אוסטאוארתריטיס – דלקת ניוונית של המפרקים ונחשבת לשכיחה ביותר בקרב דלקות המפרקים. דלקת זו היא בדרך כלל תוצאה של עומס המשקל הפועל על המפרק ולכן שכיחה יותר במפרקי הירכיים, הקרסוליים וכמובן, הברכיים.

  • דלקת מפרקים שגרונית – מחלה אוטואימונית הפוגעת בדרך כלל בנשים צעירות ויכולה לפגוע גם במפרקי הברכיים.

  • גאוט (שיגדון) – מחלה הנגרמת עקב שקיעה של חומצה אורית/ שתן במפרקי הגוף. הפגיעה באה לידי ביטוי תחילה במפרקי כף הרגל, אך יכולה להתפשט גם למפרקי הקרסול וכמובן הברכיים.

  • דלקת זיהומית – דלקת זיהומית היא דלקת שנגרמת עקב התפתחות של זיהום באזור הברך. הדלקת יכולה לגרום אדמומיות וכאבים עזים ומחייבת טיפול אנטיביוטי מיידי.

פציעה/ חבלה

חבלה במפרק הברך יכולה להתרחש כאשר הברך סופגת מכה ישירה או כאשר מופעל על חלקי המפרק עומס רב באופן פתאומי. חבלה ישירה בברך עלולה לגרום לשבירה של עצמות באזור המפרק, קריעת גידים ורצועות ופגיעה בסחוס, אבל פגיעה משמעותית בברך יכולה להיגרם גם כתוצאה מנפילה, תאונה או חבטה באזור הברך, באופן שגורם לעומס רב מדי על הרצועות ומוביל לאחת הבעיות השכיחות בברכיים – קרע ברצועה.

  • קרע ברצועה הצולבת – שכיחה מאוד בקרב ספורטאים ונגרמת עקב עומס פתאומי רב מדי שמופעל על הרצועה הצולבת עד כדי קריעתה. שינוי כיווני ריצה באופן פתאומי, נפילה חזקה או נפילה על הרגל ו"עיקומה" יכולים לגרום לקרע שכיח זה.

  • קרע במיניסקוס – קרע במיניסקוס יכול להיגרם גם מפגיעה חזקה ישירה במפרק הברך וגם מנפילות חזקות. בעיה זו שכיחה במיוחד אצל שחקני כדורגל הסופגים חבטות ישירות באזור הרגליים, אך גם בסקי, כדורסל ופעילות ספורטיבית אחרת שבה קיים הסיכון לעיוות המפרק או הפעלת עומס פתאומי רב על רצועות הברך.

סיבות נוספות לכאבי ברכיים

סיבות נוספות להופעת כאבי ברכיים כוללות:

  • אוסגוד שלאטר (Osgood-Schlatter Disease) כאבי ברכיים אצל ילדים ובעיקר אצל נערים ונערות במהלך גיל ההתבגרות. הכאב עצמו משקף את גדילת העצמות באזור הברך והוא צפוי לחלוף לחלוטין לאחר סיום תהליך הגדילה, שהוא כמובן, נורמלי לחלוטין.

  • כאב מוקרן – במקרים מסוימים כאבי ברכיים יכולים להופיע ככאבים המוקרנים מבעיה במפרק סמוך. כך למשל, דלקת או בעיה אחרת במפרק הירך או הקרסול, יכולים להקרין את הכאב על מפרק הברך ואף להשפיע על תפקודה באופן כזה שיוצר כאב.

  • הסינדרום הפטלו פמורלי – גיד הפטלה האוחז את הפיקה במקומה מחובר ישירות לשריר הארבע ראשי ועובר דרך פיקת הברך ובין עצם הירך. במקרים מסוימים עלול הגיד להימתח במהלך פעילות גופנית ולהתחכך בחלק האחורי של הפיקה באופן שיוצר כאב. בעיה זו אופיינית בדרך כלל לספורטאים בגילאים צעירים.

  • שחיקת סחוס – שחיקת סחוס הוא גורם שכיח למדי לכאבי ברכיים בגילאים מבוגרים ונובע כתוצאה משחיקה של הסחוס לאורך השנים. העומס התמידי המופעל על מפרק הברך לאורך עשרות שנות חיים, נותן את אותותיו גם בסחוסי הברכיים וגורם לשחיקתם באופן שפוגם בתפקודם ויכול לגרום לחיכוך ישיר בין העצמות. שחיקת סחוסים יכולה לגרום לכאב כרוני ולפרקים גם לכאב עז.

  • הריון ולידה – במהלך תקופת ההיריון חווה האישה עלייה משמעותית במשקל גופה וכתוצאה מכך גם עלייה בעומס המופעל על מפרקי הגוף ובמיוחד מפרקי הרגליים בהם גם מפרק הברך. כאבי ברכיים בהריון יכולים להיות שכיחים אצל נשים בשליש האחרון להריון. כאבי ברכיים אחרי לידה גם הם שכיחים למדי ומשקפים את תהליך ההסתגלות המחודשת של הגוף לשינויים לאחר הלידה.

איך להקל על כאבי ברכיים ומתי הם צפויים לעבור?

כאבי ברכיים יכולים להופיע בעוצמות שונות ולמשך פרקי זמן שונים, בהתאם לבעיה שבגינה נגרמים הכאבים. כך למשל, כאבי אוסגוד שלאטר יכולים להימשך חודשים ארוכים לאורך תהליך גדילת העצמות של הנער/ה, אך עוצמתם היא נמוכה למדי. שחיקת סחוס יכולה לגרום לכאבים כרוניים לאורך שנים במצבים מסוימים כמו כאבים בהליכה או עמידה ממושכת וכן גם כאבי ברכיים במנוחה. במצבים של שחיקת סחוסים, פציעה או דלקת בברך, יש צורך בקבלת טיפול ועד לקבלת הטיפול הנדרש, צפויים הכאבים להימשך.

הקלה על כאבי ברכיים ניתן להשיג בכמה דרכים והחשובה שבהם היא מנוחה. על אף שישנם מצבים בהם יחווה המטופל גם כאבי ברכיים במנוחה, בסופו של דבר, מרבית הפגיעות במפרק הברך נגרמות כתוצאה מעומס המופעל על המפרק ומנוחה בהחלט מסייעת למפרק א' להימנע מתנועות גורמות כאב וב' לקדם תהליך של ריפוי. במקרים של כאבי ברכיים חזקים לאחר פציעה, יש צורך בתיקון הפגיעה במפרק על מנת שניתן יהיה להתחיל לצפות להיעלמות הכאב, אך לאורך הטיפול ניתן להשתמש במשככי כאבים חזקים, מנוחה מלאה וקיבוע של המפרק.

ככלל, בכל מקרה של הופעת כאבי ברכיים, חשוב להגיע לרופא אורתופד, לבחון את הבעיה ולקבל טיפול בכאבי ברכיים בהתאם לבעיה שאובחנה. טיפול זה יכול להגיע לכדי ניתוח ארטרוסקופיה ברך ואף לכדי החלפת ברך, אך לרוב ניתן להתמודד עם הבעיה באמצעות טיפולים שמרניים. בכל מקרה, עד להשלמת הטיפול, הדרך הטובה ביותר להקל על כאבי ברכיים היא מנוחה, כמה שיותר מנוחה כשרצוי להרים את הברך בצורה ישירה כשהיא זוכה לתמיכה לכל אורכה (למשל להניח את הרגל לאורך המיטה). תחבושות אלסטיות יכולות בהחלט לסייע בחימום האזור ובקיבוע שלו ומשככי כאבים יכולים אף הם להקל מעט על הכאב, אך בכדי להבטיח שגורמי הכאב נעלמים, יש להשלים את התהליך הטיפולי כאמור.

איך מאבחנים כאבי ברכיים?

ככלל, בכל מקרה בו אתם חווים כאבי ברכיים, בין שמדובר בכאבים המופיעים לסירוגין ובין שמדובר בכאבים עזים וקבועים, יש להגיע לבדיקה אצל רופא מטפל. הרופא ישלח אתכם לבצע צילום של מפרק הברך ולעיתים גם לביצוע בדיקות דם, המיועדות לבחון קיום של סממני דלקת וסממנים אחרים בדם. במקרים של דלקת, ניתן יהיה להשלים את הטיפול במסגרת רופא המשפחה, אך כאשר מתבררת בעיה מבנית או מכאנית במפרק הברך, יפנה אתכם רופא המשפחה לרופא אורתופד מומחה, שיעשה בדיקות נוספות בכדי להבין בדיוק מה מקור הכאב ומהו הטיפול שיש להעניק.

מן הסתם, כאבי ברכיים המופיעים לאחר פציעה או חבלה מחייבים הגעה מיידית לחדר מיון, בו יבוצעו צילומים ובדיקות בכדי להבין את אופי הפגיעה במפרק ועל פי הצורך יבוצע קיבוע של הברך. במקרים חמורים, תועברו לאשפוז וייקבע מועד לניתוח מיידי של ארטרוסקופיה ברך על מנת לתקן את הפגיעה במפרק.

מהו הטיפול בכאבי ברכיים?

כאמור, הטיפול הטוב ביותר בכאבי ברכיים הוא מנוחה. במרבית המקרים, יחלפו כאבי הברכיים מעצמם וכל שהגוף זקוק לו כדי להשלים את תהליך ההחלמה בעצמו, הוא מנוחה. בכדי להקל בכאב לאורך תהליך המנוחה, יירשמו לכם משככי כאבים כדוגמת ארקוקסיה או אטופן שהם משככים ממשפחת NSAIDS. אחרי שאמרנו את זה, במקרים רבים, מנוחה אינה מספיקה בכדי לפתור את הבעיה אלא רק בכדי להקל על הכאב ובהם, נדרש טיפול שיכול לנוע בין טיפול שמרני ובין טיפול ניתוחי כירורגי.

הטיפול השמרני בכאבי ברכיים יכלול בדרך כלל מתן תרופות אנטיביוטיות, משככי כאבים וסטרואידים בכדי להילחם בדלקת. כמו כן, תחבושות אלסטיות, קיבוע של המפרק ופיזיותרפיה יכולים אף הם לסייע. במקרים מסוימים ניתן להשתמש בטכנולוגיות ייחודיות כמו גלי קול בכדי להילחם בדלקת במפרק.

הטיפול הניתוחי רלוונטי כמובן לפציעות בהן נגרם נזק מבני למפרק, אותו יש לתקן באופן פיזי וכאשר הבעיה היא בעיה מבנית עמוקה, שאין כל דרך להתגבר עליה מבלי לתקן אותה באופן פיזי. הכוונה היא בדרך כלל לניתוח החלפת ברך. ניתוח זה שכיח בעיקר בקרב אנשים מבוגרים מעל גיל 65 ומבוצע לאחר שנכשלו כל הטיפולים השמרניים האפשריים. במסגרת הניתוח ניתן להחליף חלקים ספציפיים במפרק או את המפרק כולו וזאת באמצעות תותבי טיטניום חזקים, שמדמים את פעילות המפרק הטבעי ומחזירים למטופל את התפקוד המלא ללא כאב. יחד עם זאת, חשוב לדעת שגם לאחר ניתוחים אלה, עלול להישאר כאב ברמה מסוימת.

אנשים הנמנעים מקבלת תרופות קונבנציונליות, או שהתרופות הקונבנציונליות לא מצליחות להוביל אצלם לשיפור, יכולים לפנות לערוץ של טיפול טבעי בכאבי ברכיים. המדובר בטיפול שעושה שימוש בצמחי מרפא ובטכניקות טיפול כמו רפקסולוגיה, כירופרקטיקה וכדומה. במקרים רבים טיפול זה יכול בהחלט להביא את המזור המיוחל למטופל הספציפי אם כי תמיד נכון להתחיל את מסע הטיפול אצל רופא המשפחה ורופא אורתופד. טיפול טבעי בכאבי ברכיים יכול להתאים גם עבור אנשים שמסיבות שונות כמו מחלות רקע, אינם יכולים ליטול תרופות קונבנציונליות או לעבור הליכים כירורגיים נדרשים.

איך למנוע כאבי ברכיים בריצה?

אם אתם סובלים מכאבי ברכיים בריצה או אחרי אימון, כדאי להשתמש בתחבושות אלסטיות התומכות במפרק ומסייעות לו למלא את תפקידו תחת העומס המופעל עליו במהלך הריצה. יחד עם זאת, כאבים אלה יכולים לשקף בעיה מבנית יסודית יותר, לרבות בעיה בסחוסים, שחיקה בעצם, רפיון של גידי הברך או פשוט דלקת בברך ולכן, חשוב להגיע לבדיקה אצל רופא בכל מקרה.

כאבי ברכיים לאחר לידה – האם זה נורמלי?

התשובה היא בהחלט כן. במהלך ההיריון חווה הגוף עלייה משמעותית במשקל הגוף של האישה ההרה. עליית המשקל מעלה את רמת העומס על מפרקי הגוף כולו ובמיוחד מפרקי הברכיים. בהתאם לכך, נשים רבות עלולות לחוות כאבי ברכיים בהריון. לעומת זאת, כאבי ברכיים לאחר לידה נובעים מהירידה החדה והפתאומית במשקל הגוף של האישה, מה ששוב מחייב את המפרקים להסתגל לרמת העומס המחודשת. כמו כן, תהליכים הורמונליים בגוף האישה, הן בזמן ההיריון והן לאחריו, יכולים בהחלט להשפיע על חלקים שונים בגוף ובכלל זה על מפרקי הברכיים, בעיקר בדמות דלקות זמניות שצפויות לחלוף מעצמן, אך מסבירות את הופעת הכאבים לאחר הלידה.

כאבי ברכיים בעלייה במדרגות

כאבי ברכיים יכולים להופיע כאמור, במצבים מאוד ספציפיים בעוד שבמצבים אחרים הם כלל לא מופיעים. כך למשל, אתם עלולים לסבול מכאבי ברכיים המופיעים רק בזמן עלייה או ירידה במדרגות, אך לא במצבים אחרים. הסיבה לכך היא שבפעולות שונות שאנו מבצעים לאורך היום, אנו מפעילים עומס ברמות משתנות ובזוויות משתנות על חלקים שונים של מפרק הברך. בזמן עלייה וירידה במדרגות, אנו מבצעים כיפוף של הברך ומפעילים עומס משקל רב לצורך דחיפת הגוף מעלה. שילוב זה יכול להשפיע על אזור מסוים בברך, בו קיימת למשל דלקת או בעיה מבנית כלשהי, על אף שבכל יתר הפעילויות היומיומיות שלנו לאורך היום, עומס זה אינו מופעל, לא באותה עוצמה ולא באותן זוויות ולכן לא נחווה כאב כלשהו. במקרים אלה, ייתכן שמנוחה תאפשר לכם להתגבר על הכאב, במיוחד אם מדובר בדלקת מקומית או בבעיה חולפת, אך אם הכאבים נמשכים יותר משבועיים, מומלץ להגיע לבדיקה אצל הרופא.

מדוע חשוב לטפל בכאבי ברכיים בהקדם?

טיפול בכאבי ברכיים הוא לא משהו שאתם רוצים לוותר עליו אם הכאבים אינם חולפים. בסופו של דבר, כאבי ברכיים משקפים בעיה כלשהי במפרק הברך. זאת יכולה להיות דלקת בברך וזה יכול להיות אפילו קרע ברצועה, אפילו אם ברמה חלקית ומזערית. היעדר טיפול בבעיה, יוביל בסופו של דבר לפגיעה בחלקים נוספים של המפרק עד כדי פגיעה בעצמות, בגידים ובסחוסים ולמעשה הרס של המפרק ברמה כזאת שמחייבת החלפת ברך. דברים אלה נכונים במיוחד לאנשים המבצעים פעילות ספורטיבית מאומצת ואנשים שמפעילים בכלל, עומס רב על מפרקי הברך שלהם כמו גם לאנשים מבוגרים מעל גיל 65. זה לא אומר שאתם צריכים לרוץ לרופא עם כל מקרה של כאבי ברכיים בלילה או אפילו כאבי ברכיים במנוחה, אבל זה כאן אומר שאם הכאבים האלה נמשכים יותר משבועיים ואינם חולפים, אתם בהחלט רוצים להגיע לפחות לבדיקה אצל רופא המשפחה, משם כבר ניתן יהיה להפנות אתכם הלאה במידת הצורך.

מה עושים כשהכאבים אינם חולפים?

כאמור, במרבית המקרים, עם קצת מנוחה יחלפו להם מרבית כאבי הברכיים מעצמם. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם מדובר בכאבים כרוניים, שהסיבה להם גם ידועה. זה יכול להיות מבנה גנטי של מפרק הברך, שלאורך עשורים שלמים אפשר התנהלות נורמלית לחלוטין, אך בגילאים מבוגרים מוביל לעיוות של המפרק. זאת יכולה להיות שחיקת סחוסים בגיל מבוגר, זה יכול להיות דלקת ניוונית או כאבים שנותרו לאחר פציעה קשה בברך. כאשר הכאבים הם כרוניים, ניתן להתמודד איתם בכמה צורות:

  • מנוחה – הכי חשוב לתת למפרק כמה שיותר מנוחה ולבטח להימנע מעומס חריג ומאמץ חריג
  • תחבושת אלסטית – חבישת הברך בתחבושת אלסטית יכולה מאוד להקל על הכאב גם באמצעות אחיזת המפרק בצורה תומכת וגם באמצעות חימום האזור
  • משככי כאבים – החל ממשככים סטנדרטיים כמו אקמול, נורופן ואדוויל וכלה במשככים ייעודיים ממשפחת NSAIDS על פי מרשם רופא
  • פיזיותרפיה – פיזיותרפיה מתונה יכולה להקל על כאבי ברכיים וניתנת לביצוע בכל עת באופן עצמאי
  • כושר גופני והפחתת משקל – עבור מטופלים בעלי משקל עודף, יכולה הפחתה במשקל לסייע בכאב באמצעות הפחתת העומס על הברכיים. גם כושר גופני מתון יכול להקל על הכאב ובתנאי שהוא אכן מתון ואינו יוצר עומס חריג על הברך
  • עזרים אורתופדיים – נעליים אורתופדיות, מדרסים, מקל הליכה ועזרים אורתופדיים נוספים יכולים גם הם לסייע בהפחתת כאבים כרוניים בברכיים

העניין הוא שעבור כל אדם יכולות להתאים דרכים שונות להפחית בכאב הכרוני, בהתאם לבעיה הספציפית ממנה הוא סובל. גם שני אנשים הסובלים משחיקת סחוסים, יכולים לסבול משחיקה ברמה שונה ובאזורים שונים ולכן הכאבים אצלם יהיו שונים וגם האופן בו ניתן להתמודד עימם. בכל מקרה של כאבים כרוניים בברכיים, מומלץ לדבר עם רופא אורתופד ורופא כאב וכן כדאי לנסות גם טיפול טבעי בכאבי ברכיים, שבמקרים רבים אכן מביא את המזור או לכל הפחות מקל על רמת הכאב.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »