כאבי ברכיים אחרי לידה

כאבי ברכיים אחרי לידה יכולים לנבוע מהעומס הפיזי שחווה הגוף במהלך הלידה ואפילו לאורך הטרימסטר השלישי של ההיריון ומהשפעות הורמונליות שיוריות לאחר הלידה. אם את חווה כאבי ברכיים שבועות וחודשים אחרי הלידה, את יכולה להתנחם בכך שמדובר בתופעה טבעית ומוכרת גם אצל נשים אחרות ויחד עם זאת, גם אם ניתן לתלות את כאבי הברכיים בלידה, מומלץ להגיע לביקור אצל רופא אורתופד ולערוך צילום רנטגן של מפרקי הברכיים על מנת לשלול בעיה אחרת.

ממה נובעים כאבי ברכיים אחרי לידה?

ובכן, זרע הפורענות שעומד מאחורי התופעה של כאבי ברכיים אחרי לידה נזרע עוד בתקופת ההיריון ויכול להתגבר מאוד במהלך אירוע הלידה עצמו. למעשה, נשים רבות חוות כאבים בברכיים כבר במהלך ההיריון עצמו, בדרך כלל בטרימסטר השלישי כשגוף האישה מגיע למשקלו המרבי לאורך ההיריון. כאבי ברכיים בהריון נובעים משתי סיבות מרכזיות:

  • עלייה במשקל הגוף – במהלך תקופת ההיריון, עולה משקל גופה של האישה בכ-11 עד 16 ק"ג בממוצע. תוספת זו של משקל לגוף מגבירה מאוד את העומס על מפרקי הגוף ובמיוחד מפרקי הברכיים, הנושאים את כל משקל הגוף.
  • הפרשות הורמונליות – במהלך הטרימסטר השלישי להריון מפריש הגוף הורמונים המיועדים להגמיש ולהרפות את כל אזור האגן ובכלל זה להרפות גידים ורצועות במפרקי האגן. הימצאותם של הורמונים אלה בדם גוררת השפעה שלהם על מפרקים נוספים בגוף, שלכאורה אינם קשורים לאירוע ההיריון והלידה באופן ישיר ובכלל זה, מפרקי הברכיים.

התגברות עומס המשקל על מפרקי הברכיים מחד והרפיית הגידים והרצועות במפרקים אלו מאידך, יוצרות למעשה את התנאים, שבנוכחותם מתפתחים כאבי ברכיים במהלך תקופת ההיריון, אבל כאן זה לא נגמר. במהלך הלידה עצמה, מתגברת מאוד הפרשת ההורמונים הללו ובנוסף לכך, אירוע הלידה עצמו יוצר עומס רב על השלד והאיברים באזור האגן ובסמוך לו. ההשפעות של העומס ושל ההורמונים עצמם, נותרת למשך תקופה שיכולה להשתרע על פני ימים, שבועות או חודשים לאחר הלידה ואלו הם הגורמים המרכזיים שעומדים מאחורי כאבי ברכיים אחרי לידה.

זה טבעי, אבל חשוב שלא להתעלם

כאבי ברכיים אחרי לידה היא תופעה טבעית ונורמלית, אותה חוות נשים רבות לאחר הלידה בדומה לנשים החוות כאבי ברכיים במהלך ההיריון עצמו. יחד עם זאת, עצם העובדה שניתן להסביר את הכאבים באמצעות הלידה, אינה אומרת שהלידה היא אכן הסיבה לכאבי הברכיים. ישנם מקרים בהם כאבי ברכיים מופיעים לאחר הלידה, אך משקפים בעיה ספציפית שהולכת ומתהווה במפרקי הברכיים, ייתכן שבעקבות ההיריון והלידה וייתכן שללא קשר כלל. כך למשל, ייתכן שבעקבות העומס שהופעל על מפרקי הברכיים לאורך ההיריון ובמהלך הלידה, התפתחה דלקת בברך או שנוצר נזק כלשהו בדמות שחיקת סחוס או קרע ברצועה. רפיון של גידי הברך (שנגרם בעקבות השינויים ההורמונליים שחווה האישה כאמור), יכול למשל להוביל למצב של פריקת פיקה או פריקת פיקה חוזרת והתפתחות כאבים בפיקה ועל כן, על אף שמדובר בתופעה טבעית ונורמלית, מומלץ להגיע לבדיקת רופא אורתופד ולבצע צילומי רנטגן של מפרקי הברכיים על מנת לשלול בעיות אחרות במפרקים. דברים אלה נכונים במיוחד אם הכאבים חזקים, אם הם מפריעים לתפקוד היומיומי ולאיכות החיים או אם הם נמשכים ברציפות לאורך יותר משבועיים.

דרכים להקלה על כאבי ברכיים

ישנן כאמור המון סיבות לכאבי ברכיים ובכל מקרה ומקרה יש לבחון את דרך הטיפול המתאימה ביותר. יחד עם זאת, בהתאם למאפיינים של כאבי הברכיים בכל מקרה ומקרה ניתן לבצע מספר פעולות שיקלו על הכאבים ויאפשרו לבעיה לחלוף במהירות רבה יותר. במקרה של כאבי ברכיים אחרי לידה, די ברור שמדובר בכאבים הנובעים מעומס רב המופעל המפרקים מחד ומפגיעה ביכולת התפקוד של המפרק בגין הרפיית הגידים והרצועות מאידך. על כן, במצב זה ניתן לבצע מספר צעדים להקלה על הכאב:

  • מנוחה – בראש ובראשונה, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם כאבי ברכיים אחרי לידה, כמו גם עם כאבי ברכיים בהריון היא – מנוחה. מנוחה זו צריכה לבוא לידי ביטוי בהפחתת העומס על מפרקי הברכיים באמצעות הימנעות מפעילות ספורטיבית מאומצת ומפעילות מאומצת בכלל, הימנעות מנשיאת משקלים כבדים והימנעות מעמידה לאורך זמן. כמו כן, בכל הזדמנות, חשוב להרים את הרגליים על הדום או לפרוש אותן על המיטה, כך שהרגל כולה זוכה לתמיכה מלאה מהמשטח עליו היא מונחת, מצב בו נהנים מפרקי הברכיים ממנוחה מוחלטת ומלאה.
  • תחבושת אלסטית – התחבושת האלסטית היא תחבושת המפעילה לחץ על המפרק ולמעשה מספקת לו תמיכה ומגבילה את התנועה שלו במידה מסוימת. לצורך זה, ניתן לרכוש היום בכל בית מרקחת, תחבושות אלסטיות ייעודיות למפרקי הברכיים. תחבושות אלה הן עבות יותר מהתחבושות האלסטיות המיועדות למפרקים אחרים וזאת על מנת להעניק להן את הכוח לתמוך במפרק.
  • משככי כאבים – משככי כאבים הם אינם פתרון לשום כאב, אך הם בהחלט יכולים לסייע להתמודד עם הכאב בזמן שאנו מטפלים בבעיה. במקרה של כאבי ברכיים אחרי לידה, הבעיה צפויה לחלוף בתום תקופה קצרה לאחר הלידה ולכן, בהנחה שאת מעניקה לברכיים שלך מנוחה כנדרש ונעזרת בתחבושות אלסטיות לתמיכה במפרקי הברכיים, את בהחלט יכולה גם ליטול משככי כאבים כאשר הכאב הופך לבלתי נסבל. במיוחד במהלך ההיריון, ההמלצה היא להשתמש במשככים ממשפחת פרצטמול (אקמול, דקסמול), שנחשבים ליעילים ולבטוחים יותר לעובר. לאחר הלידה ניתן להשתמש גם במשככים ממשפחת איבופרופן (נורופן, אדוויל), אך מבלי לחרוג מהמינון המקסימלי המותר.
  • סיוע רפואי – במידה ואת סובלת מכאבי ברכיים חזקים, תוכלי לפנות לרופא שיפנה אותך לפיזיותרפיה ועיסויים, על מנת להקל על הכאב עד שגופך ישוב לסורו ותופעת כאבי הברכיים ממנה את סובלת, תחלוף מעצמה.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »