כאבי ברכיים בלילה

כאבי ברכיים במהלך שעות הלילה ולעיתים גם בשעות הבוקר לאחר ההשכמה, היא תופעה מוכרת ונפוצה למדי, בעיקר בקרב אנשים הסובלים מדלקת מפרקים ניוונית, הקרויה גם שחיקת סחוס או שחיקת מפרקים. לתופעה זו אחראי גם מצב של דלקת בגידי הברך עד כדי נפיחות של מפרק הברך כולו. חשוב להדגיש, כפי שגם יודע כל אדם הסובל מבעיה זו, כי החוויה של כאבי ברכיים בשינה אינה אומרת שבמהלך היום אין כל כאב. רבים מהסובלים מתופעה זו מדווחים גם על הופעת כאבי ברכיים במהלך שעות היום, אם כי בשעות הלילה הכאבים עשויים להחמיר ולבטח השפעתם יכולה להיות דרמטית יותר.

ממה נובעים כאבי ברכיים בלילה?

ובכן, מפרק הברך הוא למעשה מקום המפגש של עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה. בכדי ששתי העצמות האלה תוכלנה לנוע זו אל מול זו מבלי להתחכך זו בזו, ישנם במפרק שני סחוסים, הקרויים מיניסקוסים – המיניסקוס המדיאלי (פנימי) והמיניסקוס החיצוני. אצל אנשים הסובלים מבעיה של שחיקת סחוסים, הסחוסים אינם מצליחים למנוע את החיכוך בין שתי העצמות במידה הנדרשת. חיכוך זה נמנע גם על ידי נוזל סיכוך המופרש ללא הרף מבורסות קטנות הפזורות במפרק כולו. נוזל זה נע בתוך המפרק בהתאם לתנועה, כשזרימה מתמדת שלו מבטיחה סיכוך מיטבי בין שתי העצמות ללא כאב.

ובכל זאת, מדוע מופיעים הכאבים דווקא בלילה? ובכן, במהלך היום עומדים מפרקי הברכיים בעומס היומיומי הכרוך בפעילות השגרתית שלנו. במהלך שעות הערב ולפני השינה אנחנו נוטים לפרוש לפעילויות רגועות יותר של ישיבה סלון, קריאת ספר, צפייה בטלוויזיה וכדומה. רגיעה זו מפחיתה את תנועת נוזל הסיכוך במפרק וכאשר אנו נכנסים למצב שכיבה במיטה, שרירי הרגל וגידי הברך מתהדקים ונוזל הסיכוך למעשה לא נע יותר במפרק הברך. במצב זה, נוצרת נפיחות במפרק הברך, גם אם לא נראית לעין, הלוחצת על העצבים באזור הברך ומכאן הכאבים במהלך שעות הלילה.

כאבים אלה מלווים אותנו כמובן בזמן ההירדמות וגם מקשים עליה מאוד, מה שפוגם באיכות השינה וכן, יכולים כאבים אלה להעיר אותנו במהלך הלילה וללוות אותנו גם בהשכמה בבוקר.

יחד עם זאת, כאבי ברכיים בלילה או כאבי ברכיים במנוחה, אינם מעידים בהכרח על כך שאתם סובלים מדלקת מפרקים ניוונית. ישנן המון סיבות לכאבי ברכיים וכאבים אלה יכולים לאפיין כל מצב של דלקת בברך, לרבות דלקת פשוטה בגיד הפטלה בברך, בהתאם לחומרת הדלקת. העניין הוא שעצם מצב המנוחה, מאפשר לנפיחות למקסם את השפעתה על העצבים העוברים במקום ולעורר את הכאב דווקא בזמן מנוחה.

טיפול בכאבי ברכיים, המתעוררים בשעות הלילה

ישנן כאמור, המון סיבות לכאבי ברכיים ובחלק מן המקרים אין כל אפשרות לפתור את בעיית הכאב, עד שלא מנטרלים את גורם הכאב. במקרה של דלקת מפרקים ניוונית, ניתן היום טיפול שמרני המסייע בהקלה על הכאב ושיפור איכות החיים, אך במקרים רבים זה עלול להסתיים בניתוח החלפת ברך כמוצא אחרון לריפוי ועד שלא יבוצע הניתוח, לא ניתן יהיה להיפטר לגמרי מן הכאב. אפשר לחשוב על זה בדומה למצב של קרע ברצועה או קרע במיניסקוס, שאינם מתרפאים מעצמם ולרוב דורשים התערבות כירורגית, אפילו מיידית.

יחד עם זאת, ישנן בהחלט דרכים להקל על הכאב ובמיוחד על התופעה של כאבי ברכיים בשינה. כך למשל, מחקרים מראים שאנשים הסובלים מהבעיה ומקיימים פעילות קבועה של כושר גופני ובמיוחד שחייה והליכה, נוטים לסבול מהבעיה בצורה פחותה באופן משמעותי.

שיפור התזונה יכול גם הוא להוביל שיפור משמעותי במצב, הן באימוץ דיאטה בריאה יותר והן באימוץ דיאטה להפחתת משקל אצל אנשים בעלי משקל עודף, שיכול בהחלט להחמיר את התופעה. לבוש חם ובאופן כללי חימום אזור מפרקי הברכיים יכול מאוד לסייע להפחתת הכאב וכמובן ניתן ליטול משככי כאבים ותרופות אנטי דלקתיות, אם כי חשוב מאוד שלא לחרוג מהמינון הרצוי ועדיף גם שלא להפוך את דרך המוצא הזאת דווקא, לדרך ההתמודדות המרכזית שלכם עם הבעיה של כאבי ברכיים בלילה. זריקות סטרואידים וזריקות ביולוגיות יכולות לתת פתרון נוסף בשלב ההתמודדות הבא ואם שום דבר לא עוזר, תמיד ישנה האפשרות לניתוח החלפת ברך באופן חלקי או מלא.

כמו כן, מומלץ לאמץ שגרה קבועה לפני השינה וזו כוללת מקלחת חמה, מריחת תכשירים אנטי דלקתיים באזור ושינה עם כרית בין הרגליים בכדי להפחית עד כמה שניתן את המגע של הברכיים זו עם זו. כמו כן, מאחר וכאבים אלה, כמו כאבים בפיקה, דלקת בברך ולמעשה כל כאב אחר בגוף, יכולים להקשות מאוד על תהליך ההירדמות, מומלץ לאמץ אורח חיים תומך הירדמות מלאה ובכלל זה: שעות שינה קבועות, חושך ושקט מוחלטים בזמן ההירדמות לרבות כיבוי מסכים והימנעות ממזונות ומשקאות מעוררים לפני השינה.

כאבי ברכיים – טיפול בגורם הכאב

אחרי שאמרנו את כל זה, חשוב לזכור שאת הבעיה של כאבי ברכיים בלילה לא ניתן תמיד לפתור עד לפתרון הגורם לבעיה. לעיתים מדובר בדלקת חולפת ולעיתים מדובר בבעיה כרונית כמו שחיקת סחוס כאמור. במקביל להתמודדות האישית שלכם עם הבעיה, חשוב לשמור על קשר קבוע עם רופא אורתופד, לדווח לו על כל שינוי במצבכם ולבחון אפשרויות טיפול נוספות תוך עליית מדרגה ככל שהבעיות הופכות לפחות ופחות נסבלות. בסופו של דבר, אם כאבי ברכיים מובילים לפגיעה משמעותית בתפקוד ובאיכות החיים, סביר להניח שהרופא ימליץ על הליך כירורגי לפתרון הבעיה, שתפתור גם את בעיית הכאב. באמצעות טכניקת ארטרוסקופיה ברך מודרנית, ניתן להשלים את ההליך בקלות רבה ולאחר תהליך החלמה קצר יחסית, להחזיר לעצמכם את איכות החיים שאבדה ולהיפטר מהכאב, לרוב באופן מוחלט.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »