כאבי ברכיים יכולים להופיע אצל כל אדם בכל גיל ועל אף שבמרבית המקרים מדובר בדלקת קלה וחולפת, כאבים אלה יכולים לייצג בעיה משמעותית יותר, שגם יכולה להוביל להתדרדרות, פגיעה בתפקוד היומיומי והתגברות הכאב לאורך השנים. שתי האוכלוסיות הרגישות ביותר לכאבי ברכיים כוללות את אוכלוסיית המבוגרים החל מגיל 50 ומעלה, אצלם יכולה להופיע דלקת מפרקים ניוונית או בשמה העממי שחיקת סחוס בברך וביתר שאת מעל גיל 65. אוכלוסיית הספורטאים והמתאמנים גם היא נחשבת לרגישה יותר ביחס לכלל האוכלוסייה. בשורות הבאות נתמקד דווקא בנושא של טיפול בכאבי ברכיים ונסקור את האמצעים העומדים לרשותנו לצורך הקלה על הכאב ובסופו של דבר, גם טיפול בגורמי הכאב.
סיבות לכאבי ברכיים – מדוע זה כואב?
מפרק הברך הוא מפרק פשוט יחסית מבחינה מבנית, אך מורכב לאור התפקוד שלו תחת עומס רב (משקל הגוף). מפרק הברך הוא למעשה נקודת החיבור בין עצם השוק ועצם הירך ובנקודת המפגש הזאת קיימים שני סחוסים חזקים שאחראים על בלימת הזעזועים ועל מניעת חיכוך בין שתי העצמות בנקודת המפגש ביניהן. עוד במפרק ישנה פיקת הברך שממוקמת בקדמת הברך ומעוגנת למקומה באמצעות שני גידי הברך (הקוודריספס והפטלה). כדי שכל אלה יעוגנו במקומם תחת העומס הרב, מעוגנות במפרק מספר רצועות הכוללות את הרצועות הצולבות הקדמית והאחורית והרצועות הקולטרליות הממוקמות בשני צידי הברך.
סיבות לכאבי ברכיים כוללות בתוכן סיבות אנטומיות וסיבות תפקודיות. הסיבות האנטומיות מתארות את הפגיעה במפרק שבגינה אנו מרגישים את הכאב. הסיבות התפקודיות הן למעשה הגורמים לפגיעה במפרק מלכתחילה. הסיבות האנטומיות המרכזיות כוללות את אלו:
- דלקת בברך – מצב דלקתי המתפתח בגידי הברך, גורם להם להתנפח ובכך להפעיל לחץ על העצבים העוברים באזור, מה שיכול בהחלט לכאוב, לרוב במידה מתונה אך לעיתים גם עד כדי כאבי ברכיים חזקים.
- דלקת מפרקים ניוונית – או בשמה האחר שחיקת סחוסים. שחיקה זו מופיעה בעיקר בקרב מבוגרים לאור שחיקת הסחוס לאורך שנות חיים ארוכות, אך יכולה להופיע גם אצל צעירים ואצל ספורטאים. דלקת זו יכולה לגרום לכאבים עזים בברכיים עד כדי פגיעה חמורה בתנועתיות ובתפקוד היומיומי.
- פריקת פיקה – רפיון של גידי הברך עלול להוביל לפריקה של הפיקה והחלקתה ממקומה, מה שיכול לגרום להופעת כאבי ברכיים חזקים.
- קרע ברצועות – קרע באחת מרצועות הברך יכול "לייצר" כאבים עזים במיוחד ולרוב לשלוח אותנו לאשפוז מידי.
קרע ברצועה יכול להופיע בדמות קרע במיניסקוס או קרע ברצועה הצולבת, לעיתים בשתיהן. לרוב, קרע זה מופיע כתוצאה מחבלה, פציעה או פגיעה ישירה במפרק הברך.
- שבר או סדק בברך – בכל מקרה של שבר בעצמות באזור הברך וכן כאשר חלק זעיר מעצמות או מהסחוס באזור המפרק נשבר ומתנתק ממקומו, יכול חלק זה לחדור אל תוך המפרק ולמעשה "להיתקע" במיקום כזה שגם גורם כאב רב וגם מונע תנועה במפרק. מצב זה קרוי נעילת ברך ובו לא ניתן ליישר את הברך לאור ההפרעה שיוצר החלק השבור התקוע.
ברמת הסיבות התפקודיות להופעת כאבי ברכיים אפשר למנות כל פעולה או תרחיש שבו נוצר עומס רב על מפרק הברך, לרוב בצורה פתאומית וחדה – נפילה, חבטה ישירה או בסמוך למפרק, תנועה חדה, הרמת משקל כבד, הפעלת עומס רב על המפרק לאורך זמן וכן הלאה. תרחישים אלה מתרחשים כמובן, ככל שאורח החיים שלנו מפעיל יותר עומס על הברכיים – ספורט, שגרת אימוני כושר, ריצה, עבודה עם משקלים כבדים, בעיות מבניות גנטיות וכן הלאה.
דלקת בברך – גורם הכאב מספר אחת
הסיבה המרכזית שבגינה מופיעים כאבי ברכיים היא דלקת בברך. דלקת זו יכולה להתפתח אצל כל אחד, לעיתים גם מבלי שאנו יכולים להצביע על אירוע מסוים בו הפעלנו עומס חריג על הברך. במצב זה של דלקת יכולים הכאבים להיות קבועים או להופיע בסיטואציות ספציפיות בלבד. כך למשל, כאבי ברכיים אחרי ריצה או אימון יכולים להצביע על דלקת בגיד הקוודריספס המחובר לשריר הארבע ראשי.
כאבי ברכיים בהריון נובעים בדרך כלל מעליית משקל הגוף ועלייה בעומס המופעל על הברכיים. גם כאבי ברכיים לאחר לידה קשורים לשינויים במשקל והתאקלמות הברכיים למשקל החדש. כאבי ברכיים במנוחה או כאבי ברכיים בישיבה מצביעים על שלב מתקדם יותר של הדלקת וזה המקום להתחיל ליטול טיפול תרופתי ולעשות שימוש בתחבושות אלסטיות. כאבי ברכיים אצל ילדים ובני נוער נובעים בדרך כלל מגדילה של העצמות, אך כאבים אלה אמורים להיות מתונים יחסית ואם מדובר בכאבים שגורמים להפרעה תפקודית ולסבל, יש להגיע להתייעצות עם רופא משפחה.
כאבים בפיקה יכולים גם הם להצביע על דלקת בגיד הפטלה המעגן את הפיקה במקומה, אך גם על בעיות אחרות ולכן, בכל מקרה בו נמשכים הכאבים למשך יותר משבועיים או כאשר קיימים כאבי ברכיים חזקים, מומלץ להגיע לבדיקת רופא באופן מיידי.
דרכים להקלה על כאבי ברכיים
לפני שנדבר על הדרכים להקל על כאבי ברכיים, חשוב להבהיר כי על אף שבמרבית המקרים צפויים כאבי הברכיים לחלוף מעצמם עם קצת מנוחה, במקרים רבים אחרים נובעים הכאבים מבעיה יסודית במפרק ועד לתיקונה לא ניתן יהיה לדבר על העלמת הכאב. יחד עם זאת, הקלה על הכאב אפשרית תמיד ובכל עת וכעת נפרט בפניכם מספר דרכים אפקטיביות להקלה על כאבי ברכיים:
- מנוחה – הדרך הטובה, היעילה והבטוחה ביותר להקל על כאבי ברכיים ואף לרפא את הכאב לחלוטין, היא מנוחה. תמיד רצוי להגיע למנוחה מוחלטת כשהברך נתמכת בצורה מלאה ולא מופעל עליה כל עומס (יישור הרגל על גבי מיטה למשל). מנוחה כזאת מאפשרת לגוף לרפא את עצמו ולהתגבר על מרבית המצבים של דלקת בברך ולבטח להקל על הכאב גם כשמדובר בבעיות חמורות יותר.
- חבישת לחץ – חבישת לחץ באמצעות תחבושת אלסטית מאפשרת לנו להעניק לברך מעין מנוחה, גם כשהיא לא באמת נחה. התחבושת מחזיקה לכאורה את המפרק, מגבילה את התנועה שלו ולמעשה תומכת בכל חלקיו, מה שמדמה מעין מנוחה ומשמש כמעין קיבוע של המפרק. גם החום שמייצרת החבישה מסייע בהפגת הכאב במעט.
- משככי כאבים – כל משכך כאבים יכול לסייע בהפגת כאבי ברכיים ובמיוחד משככים ממשפחת NSAIDS הכוללים את המשככים אטופן או ארקוקסיה למשל.
- תפקוד מבוקר – תפקוד מבוקר בדמות פיזיותרפיה או תרגילי כושר קלים, יכול גם הוא לסייע בהפגת הכאב ובהקלה עליו.
- עזרים אורתופדיים – מדרסים, תחבושות אלסטיות, נעליים מותאמות אישית, מקל הליכה ועזרים אחרים, יכולים גם הם להקל על הכאב ולאפשר לנו לשמר רמת תפקוד סבירה במהלך אירוע של כאבי ברכיים.
דרכי טיפול בכאבי ברכיים
את דרכי הטיפול בכאבי ברכיים אפשר לחלק לשלוש: טיפול עצמי, טיפול שמרני וטיפול כירורגי. לשלוש אלו ניתן להוסיף גם את האופציה של טיפול טבעי בכאבי ברכיים, שמן הסתם מבוסס על תמציות ותכשירים טבעיים, שבמקרים רבים מסייעים יותר מהטיפול הקונבנציונלי ובמקרים אחרים מהווים תחליף בלעדי לאנשים שמסיבות שונות נמנעה מהם היכולת להיעזר בתרופות כימיות או בטיפולים ניתוחיים.
טיפול עצמי בכאבי ברכיים מבוסס בעיקר על המון מנוחה, נטילת משככי כאבים ושימוש בתחבושות אלסטיות. במקרים רבים מאוד, טיפול זה מספיק בכדי להיפטר מהכאב ולחזור לשגרה. יחד עם זאת, כאשר הכאב נמשך למשך יותר משבועיים, מומלץ להגיע לבדיקת רופא, שיאבחן את הבעיה באמצעות צילום ברכיים ובדיקות דם ומשם יתפתח הטיפול בהתאם לאבחון.
בתחילה יתבסס הטיפול על אמצעים שמרניים כמו אנטיביוטיקה, סטרואידים, חומצה היאלורונית, פיזיותרפיה, טכניקות לטיפול בדלקת למשל באמצעות גלי קול, קיבוע, שימוש בעזרים אורתופדיים וכן הלאה. במידה והמצב ימשיך להחמיר עד כדי אובדן האפקטיביות של הטיפול השמרני, יעבור הרופא לשלב הניתוחי בו ניתן יהיה לבצע ניתוח ברך בכדי לתקן את הבעיה שגורמת לכאב. תיקון זה יכול להיות מאוד נקודתי, להתמקד בתיקון ואיחוי רצועות, מתיחת גידים ואף החלפת ברך בתותב מלאכותי.
שחיקת סחוסים וכאבי ברכיים
אחד מהתרחישים הרפואיים היותר חמורים של כאבי ברכיים הוא התרחיש של שחיקת סחוס. כאמור, במפרק הברך ממוקמים שני סחוסים, שתפקידם להפריד בין עצמות הירך והשוק ולשמש כבולמי זעזועים. על סחוסים אלה מופעל עומס רב מאוד על בסיס קבוע ולאחר תפקוד של עשורים שלמים, מתחילים סחוסים אלה להראות סימני שחיקה עד כדי התפוררות והתפרקות. במצב זה, כאב יכול להיגרם כתוצאה מחיכוך בין העצמות, דפורמציה של מנח הרגל, חלקיקי סחוס שנתקעים בברך ומפגיעה בגידים, ברצועות ובעצבים העוברים במקום.
שחיקת סחוסים היא בסופו של דבר דלקת וליתר דיוק דלקת ניוונית. ככזאת, הטיפול בדלקת מבוסס על שורה של אמצעים ובכלל זה נוגדי כאב, שמאפשרים לשמר רמה מסוימת של תפקוד ואורח חיים נורמלי תוך מתן טיפול תרופתי בדמות אנטיביוטיקה וסטרואידים. חומצה היאלורונית יכולה להיכנס בשלב מתקדם יותר כאמצעי להחזרת הסיכוך למפרק הברך. יישום החומצה ההיאלורונית מבוצע בדרך כלל במסגרת שלוש הזרקות רציפות ומראה יעילות טובה לפרקי זמן מוגבלים. כמו כן, ישנם היום פתרונות ביולוגיים שונים שאמורים להחזיר את תפקודי הסחוס לרמה סבירה, אך אלו לא מאפשרים באמת פתרון ארוך טווח.
טיפול בכאבי ברכיים הנובעים משחיקת סחוסים יגיע בדרך כלל תמיד לשלב הטיפול הכירורגי בו ניתן לבצע תיקון של הסחוסים באמצעות שיוף והתאמה או באמצעות החלפה של חלקים בברך עד כדי החלפת ברך מלאה. הליכים ניתוחיים אלה מבוצעים בדרך כלל באמצעות ארטרוסקופיה ברך, כלומר ניתוח זעיר פולשני שאינו דורש פתיחה מלאה של מפרק הברך. כיום, קיימות טכנולוגיות מתקדמות מאוד לביצוע ניתוחי החלפת ברך בצורה ממוחשבת, המאפשרת רמת דיוק גבוהה מאוד והתאמה של ההליך הניתוחי באופן אישי למטופל הספציפי. התאמה זו יכולה לעיתים לעשות את ההבדל בין הצלחה וכישלון וגם להשפיע מאוד על תהליך ההחלמה.
יחד עם זאת, צריך לזכור את שני הדברים הבאים: לא כל מי שסובל ממצב של שחיקת סחוס, אכן יגיע בסופו של דבר לשלב של ניתוח החלפת ברך או ניתוח בכלל. הכלל אומר שכל עוד יכול המטופל לתפקד באורח סביר, לא כדאי לבצע את הניתוח ולעיתים גם לא אפשרי בגלל גילו המבוגר של המטופל. במקרים רבים, ניתן להגיע לתמהיל טיפולי שמרני, שמאפשר למטופל להמשיך ולהתנהל עם הפגיעה הקיימת בסחוסים בצורה טובה. הדבר השני שכדאי לזכור הוא שגם לאחר החלפת ברך, לא תמיד ייעלמו הכאבים באופן מוחלט. הקלה תהיה ללא ספק ואפילו משמעותית, אבל ייתכן שהכאבים יימשכו גם לאחר הניתוח ברמה כזאת או אחרת.
ההמלצה היא להתייעץ עם הרופא לעומק, לשאול את כל השאלות מבלי להתבייש, לאסוף מידע וללמוד מניסיונם של אחרים לפני שמקבלים החלטה, במיוחד אם ההחלטה נוגעת להליך ניתוחי.