כאבי ברכיים אצל ילדים – כאבי גדילה

הם מופיעים בדרך כלל במהלך שעות הלילה ומתפוגגים לחלוטין עם ההשכמה. הם מופיעים אצל 10%-30% מהילדים בגילאי 3-12 אך יכולים להופיע גם במהלך גיל ההתבגרות – כאבי גדילה בגפיים, שיכולים לבוא לידי ביטוי גם בתור כאבי ברכיים אצל ילדים. איך יודעים שמדובר באמת בכאבי גדילה? כיצד מאבחנים כאבי גדילה? האם כאבים אלה אכן נובעים מתהליך הגדילה של הילד? איך מטפלים בכאבי גדילה והאם הם צפויים לחלוף מעצמם? כל התשובות לכל השאלות, ממש כאן בשורות הבאות.

אז מה זה בעצם כאבי גדילה?

ובכן, כאבי גדילה הם כאבים המופיעים בקרב ילדים בגילאי 3-12. הכאבים מופיעים לרוב ברגליים והם יכולים להופיע בכל אחד מחלקי הרגל לרבות הירכיים, השוקיים ולרוב מאחורי הברכיים או הירכיים. כמו כן, הכאבים יכולים להופיע בצד אחד או בשני צדי הגוף. כאבי ברכיים הנובעים מכאבי גדילה יופיעו בדרך כלל בסוף היום ומהלך שנת הלילה ואף עלולים להעיר את הילד משנתו. בבוקר הכאב נעלם לחלוטין ותחושת הנוקשות המלווה אותו נעלמת לחלוטין. כאבי גדילה יכולים להופיע לפרקי זמן משתנים, בין דקות לשעות אם כי לרוב הם מופיעים למשך 10-30 דקות. עוצמתם יכולה להשתנות ממקרה למקרה, החל מכאבים קלים מאוד ועד לכאבים בעוצמה רבה. בעוד ילדים מסוימים יכולים לחוות את הכאב לסירוגין עם מרווחים של ימים או חודשים בין התקף להתקף, ישנם ילדים החווים את הכאב על בסיס יומיומי ממש.

האם הכאב אכן קשור לגדילת השלד?

אחת מהתפיסות הרווחות לגבי כאבי ברכיים אצל ילדים וכאבי גדילה בכלל היא, שהכאבים נובעים לכאורה מתהליך הגדילה והצמיחה של השלד. זוהי אכן הייתה ההנחה הראשונית לגבי כאבים אלה ולכן גם הוענק להם שם זה. יחד עם זאת, כיום ידוע שהכאב כלל לא קשור לתהליך צמיחת השלד אם כי השם נותר בעינו. זה הזמן להודות שעד כה לא ברורה הסיבה להופעת כאבי גדילה אם כי קיימות מספר אפשרויות.

הכאבים מופיעים בדרך כלל אצל ילדים בעלי מפרקים בעלי גמישות גבוהה ובעלי כפות רגליים שטוחות. מחקרים מראים שהכאבים מופיעים אצל ילדים בעלי סף כאב נמוך, שנוטים להתלונן גם על כאבים אחרים כמו כאבי בטן או כאבי ראש ומחקרים אחרים אף טוענים כי הבעיה מופיעה אצל אוכלוסיית ילדים שעצמות השלד שלהם נחשבות לחלשות יותר ביחס לממוצע. האמת היא שאף מחקר אינו טועה ואכן כאבי ברכיים וכאבים ברגליים בכלל, יכולים להופיע אצל ילדים שעונים לכל אחת מהאבחנות במחקרים אלה.

איך יודעים שאכן מדובר בכאבי גדילה?

ככלל, אבחון כאבי גדילה מבוצע באמצעות איתור התסמינים המוכרים של הבעיה ושלילת בעיות אחרות. כאבי גדילה הם כאבים שמופיעים כמעט תמיד בשני צדי הגוף בצורה סימטרית וכמעט תמיד במהלך שעות הלילה כשבבוקר הם נעלמים לחלוטין. בבדיקה הקלינית של הילד, יברר הרופא בדיוק את התסמינים הללו על מנת לוודא שהתסמינים הקליניים תואמים את אלו המאפיינים כאבי גדילה.

הטיפול בכאבי גדילה מתמקד כל כולו בשיכוך הכאב באמצעות משככי כאבים. ניתן לטובת העניין, להשתמש במשככי כאבים קלים כמו אקמול, נורופן או אדוויל וכן מומלץ להשתמש במשככים בעלי טווח פעולה ממושך כאשר הילד סובל בדרך כלל מהתעוררות באמצע הלילה. את המשככים יש לתת לפני השינה על פי הוראות הרופא ועל בטן מלאה, כך שהשפעתם תאפשר לילד לצלוח את הלילה ללא כאב. כמו כן, עבור ילדים רבים נראה כי עיסוי באזור הכאב יכול מאוד להועיל בהפגת הכאב או לפחות בהקלה עליו.

כמו כן, ילדים הסובלים מכף רגל שטוחה, יכולים להפיק תועלת רבה משימוש במדרסים אורתופדיים שהותאמו להם. ילדים בעלי גמישות חריגה של מפרקי הגוף יכולים להפיק תועלת מתכניות פיזיותרפיה, שמטרתן לחזק את השרירים ולשפר את יציבות המפרקים.

איך יודעים שלא מדובר בבעיה חמורה יותר?

כאמור, בתהליך האבחון של כאבי גדילה, בוחן הרופא את כל התסמינים המדווחים על ידי הילד ובמקביל מבצע בדיקות, שיכולות לכלול בדיקות דם וצילומי רנטגן של מפרקי הרגל. העניין הוא שלכל בעיה במפרקי הגוף ישנם תסמינים שונים שניתן לזהות אותם בהתאם לעוצמת הכאב, תדירות הופעת הכאב, המיקום המדויק של הכאב, המצבים בהם מתעורר הכאב וכן הלאה. בנוסף לכך, בדיקות דם יכולות לסייע באיתור סממנים ביולוגיים בגוף, שיכולים להעיד על מצב דלקת וזאת בנוסף לסממנים אחרים כמו חום גוף גבוה או נפיחות באזור הברך. לבסוף, ישנה כמובן האפשרות לבצע צילומי רנטגן, מהם נהוג בדרך כלל להימנע כל עוד אין חובה לערוך אותם וגם הם יכולים לסייע בזיהוי הבעיה.

ככלל, לאחר שבוצעו כל הבדיקות, במצב של כאבי ברכיים הנובעים מכאבי גדילה, אנחנו לא אמורים לזהות בעיה כלשהי בתפקוד המפרק או בבדיקות הדם. אם בנוסף לכך, התסמינים הקליניים המדווחים על ידי הילד תואמים את אלו המאפיינים את כאבי הגדילה, יקבע הרופא שאכן מדובר בכאבי גדילה. בכל מקרה אחר, יאבחן הרופא את הבעיה ממנה סובל הילד ועל פי הצורך יערוך בדיקות נוספות מסוגים שונים, על מנת לקבוע את הסיבה או הסיבות להופעת הכאב.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »