כאבי ברכיים בהריון

כאבי ברכיים במהלך תקופת ההיריון היא תופעה מוכרת וידועה ועל אף שאצל מרבית הנשים לא מדובר בבעיה, שמחייבת התייחסות מיוחדת, נשים מסוימות יכולות לסבול מכאבים ברמה כזאת שפוגעת באיכות חייהן ובתפקוד היומיומי במהלך ההיריון. אז מה גורם להופעת כאבי ברכיים בהריון? האם מדובר אך ורק בעלייה הטבעית במשקל הגוף בעקבות ההיריון? כיצד מטפלים בבעיה ומהן הדרכים באמצעותן ניתן להפוך את הבעיה לסבילה יותר? האם מותר ליטול משככי כאבים להתמודדות עם הכאב? את התשובות לשאלות אלו ועוד, תוכלי למצוא ממש כאן בשורות הבאות.

כאבי ברכיים בהריון – ממה הם נובעים?

תחילה יש לומר כי כאבי ברכיים יכולים להופיע אצל כל אדם בכל גיל וממגוון רחב של סיבות. על כן, לא כל כאב המופיע בברכיים במהלך תקופת ההיריון הוא אכן כאב שניתן לייחס אותו ישירות להיריון. יחד עם זאת, כאבי ברכיים המופיעים בעיקר בטרימסטר השלישי מבלי שיש להם סיבה אחרת נראית לעין, הם בהסתברות גבוהה כאבים הנובעים מההיריון עצמו. כאבי ברכיים בהריון מופיעים בעקבות שני גורמים מרכזיים:

  • עליית משקל הגוף – במהלך ההיריון מעלה האישה במשקל גופה, עלייה שיכולה להגיע לכדי 11-16 ק"ג נוספים מעבר למשקל הגוף הרגיל. תוספת משקל זו יוצרת עומס רב על מפרקי הגוף ובמיוחד מפרקי הברכיים, שנושאים את כל משקל הגוף. מן הסתם, עליית משקל הגוף מגיעה לשיאה במהלך הטרימסטר השלישי, אז גם צפויים להופיע הכאבים באזור הברכיים.
  • שינויים הורמונליים – החל בטרימסטר השלישי, מתחיל הגוף לשחרר הורמונים המיועדים לשחרר ולהרפות את הגידים והרצועות באזור האגן לקראת הלידה. הימצאותם של הורמונים אלה בדם יכולים להשפיע גם על אזורים אחרים בגוף ובכלל זה על מפרקי הברכיים. הרפיית הרצועות והגידים באזור הברכיים יכולים לגרום לתזוזות של הפיקה ולהגברת העומס המופעל על המפרק כולו, מה שמוסיף נדבך נוסף לכאב.

כאמור, תופעות אלה אופייניות בעיקר לטרימסטר השלישי של ההיריון ואכן, מרבית המקרים של כאבי ברכיים בהריון, מתרחשים במהלך טרימסטר זה.

דרכים להקלה על כאבי ברכיים במהלך ההיריון

כאבי ברכיים באשר הם, יכולים להיות מטופלים בצורות שונות, החל מהטיפול העצמי, דרך הטיפול השמרני וכלה בטיפול הניתוחי. במקרה של כאבי ברכיים הנובעים ישירות מההיריון אין כל צורך לחשוב בכלל על הטיפול הניתוחי ולרוב גם לא על זה השמרני. את ההקלה על הכאב תוכלי להשיג באופן עצמאי לחלוטין, אם רק תנהגי על פי מספר כללים חשובים:

  • פעילות גופנית קלה – במהלך תקופת ההיריון, חשוב לשמור על רמה מינימלית של פעילות גופנית בדמות הליכה, המאפשרת לחזק את שרירי הרגליים ולאפשר להם להחליף את ההרפיה הנחווית במפרק בגין הרפיית הגידים והרצועות.
  • הפחתת עומס מהברכיים – נסי עד כמה שניתן להפחית את העומס המופעל על מפרקי הברכיים ובכלל זה הימנעי מפעילות ספורטיבית מאומצת, מעמידה ממושכת או מנשיאת משאות כבדים. כמו כן, בכל הזדמנות, הרימי את רגליים על הדום או מתחי אותן על המיטה, על מנת להעניק למפרק הברך מנוחה מקסימלית. אם תקפידי על כך כבר במהלך הטרימסטר השני, ייתכן שהכאבים יימנעו לחלוטין ולבטח תוכלי לחוות הקלה משמעותית בעוצמתם.
  • תחבושת אלסטית – חבישת תחבושת אלסטית לתמיכה במפרק הברך יכולה לסייע מאוד בהקלה על כאבי ברכיים בהריון. התחבושת האלסטית תומכת במפרק כולו ולמעשה מחזיקה אותו, כאשר הרצועות והגידים אינם עושים את מלאכתם כנדרש בגין השינויים ההורמונליים בגוף.
  • משככי כאבים – בכל מקרה של כאבים חזקים, מומלץ לקחת משככי כאבים ממשפחת פרצטמול ובכלל זה אקמול, דקסמול וכן הלאה. משככי כאבים מסוג איבופרופן (נורופן ואדוויל) ואספירין אינם מומלצים במהלך ההריון, שכן שניהם יכולים להוות גורם סיכון להתפתחות העובר, כל אחד מסיבות שונות, לרבות רמת דילול הדם.
  • נעליים אורתופדיות – במקרים רבים, יכולות נעליים אורתופדיות להקל מאוד על הכאבים המופיעים בתקופת ההיריון, במיוחד אם למרות הכל, את נאלצת להמשיך ולבצע עבודה שבמהלכה מופעל עומס רב על מפרקי הברכיים. במקרים אלה, נעליים אורתופדיות מאפשרות לפזר את העומס בצורה טובה יותר ולהעניק לך יציבה טובה יותר, ובכך להפחית את העומס הישיר המופעל על מפרקי הברכיים.
  • הגבילי את עליית משקל הגוף – עליית משקל הגוף במהלך ההיריון נובעת כמובן מסיבות טבעיות של תהליך ההיריון, אך היא עדיין ניתנת לשליטה ועדיין יכולה להתרחש בטווחים שונים. במיוחד אצל נשים בעלות משקף עודף, יכולה תוספת המשקל של ההיריון לגרום לעומס חריג על הברכיים ובמקרה זה מומלץ מאוד להבטיח שכל עלייה במשקל במהלך תקופת ההיריון, נובעת ישירות מההיריון עצמו ולא מאכילת יתר. נסי עד כמה שניתן לשלוט בעליית משקל הגוף ולהפחית את העלייה למינימום ההכרחי.

איך יודעים שהכאבים קשורים להריון?

כפי שציינו קודם לכן, כאבי ברכיים יכולים להופיע אצל כל אדם בכל גיל ולכן לא כל כאב ברכיים המופיע במהלך ההיריון, גם אם הוא מופיע במהלך הטרימסטר השלישי, הוא בהכרח כאב הקשור ישירות להריון. גם במהלך תקופת ההיריון את עלולה לסבול מהופעה של דלקת בברכיים, קרע במיניסקוס או בעיה כלשהי אחרת שגורמת לכאבי ברכיים. בכל מקרה בו את חשה כאבים עזים בברכיים, או שישנה עלייה בחום הגוף והופעת נפיחות באזור הברכיים, מומלץ להגיע לרופא על מנת לבדוק את הסיבות לכאב. בכל מקרה בו את מרגישה שמשהו לא תקין בברכיים ושלא מדובר אך ורק בכאבים הנובעים מעליית משקל הגוף ומהתהליכים ההורמונליים שחווה גופך במהלך ההיריון, מומלץ להגיע לרופא ולא להזניח. מצד שני, כאשר מופיעים כאבי ברכיים במהלך הטרימסטר השלישי ואפילו השני של ההיריון, מרבית הסיכויים שאכן מדובר בכאבים הנובעים מההיריון עצמו ואלו צפויים לחלוף לאחר הלידה.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »