קרע במיניסקוס

מפרק הברך מספק טווח תנועות מוגבל מאוד של כפיפה מחד ומתיחה/ יישור מאידך, אבל דווקא טווח מוגבל זה של תנועות, יכול לייצר לא מעט בעיות לאור עומס המשקל המופעל על המפרק. תחת העומס המופעל מפרקי הברכיים, כל תנועה חריגה או אינטנסיבית, יכולה לגרום לחריגה מטווח התנועות הטבעי ולגרום לנזקים שונים במפרק, נזקים שאחד הבולטים שבהם הוא קרע במיניסקוס. בשורות הבאות תוכלו לקבל את כל המידע לו אתם זקוקים אם אתם מתמודדים עם קרע במיניסקוס כמו גם אפשרויות טיפול בקרע במיניסקוס.

לפני הכל, מה זה מיניסקוס?

מפרק הברך הוא מפרק מורכב, הכולל בתוכו שורה של מכלולים ואלמנטים המיועדים לספק לנו את התנועתיות הטבעית של הברך ואת היכולת לתמוך במשקל הגוף כולו תוך שמירה על יציבה בריאה וחזקה. המפרק עצמו הוא נקודת המפגש בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוקה מלמטה כשבקדמת הברך ממוקמת עצם הפיקה. עצמות אלה מעוגנות זו לזו באמצעות רצועות צדיות ורצועות קדמית ואחורית וכן באמצעות גידי הברך ובראשם גיד הפטלה. בכל תנועה שמבצע מפרק הברך נעות עצמות המפרק זו כנגד זו ובכדי שתנועה זו תהיה חלקה ללא חיכוך, מרופדים קצות העצמות בסחוסים. המיניסקוס הוא משטח בצורת חצי סהרון הממוקם ממש בין עצמות המפרק ומיועד לשמש כבולם זעזועים וכרכיב נוסף לסיכוך תנועת העצמות. במפרק הברך ישנם שני מיניסקוסים: המיניסקוס החיצוני/ לטרלי והמיניסקוס הפנימי/ מדיאלי, שיחד מספקים כיסוי מלא של אזור החיבור בין עצם הירך ועצם השוקה במפרק.

מה גורם לקרע במיניסקוס?

קרע במיניסקוס יכול להיגרם משלוש סיבות מרכזיות:

  • חבלה ישירה בברך או חבלה ברגל עם השפעה על הברך
  • תנועה חדה וקיצונית – נחיתה קשה מקפיצה או סיבוב חריג של הרגל. בהקשר זה ראוי לומר כי קרע במיניסקוס בצבא היא תופעה שכיחה למדי. כמו כן, כאבי ברכיים לצעירים יכולים להיות קשורים לעיתים לקרע מסוג זה במיניסקוס.
  • בלאי הדרגתי של המיניסקוס כתוצאה משינויים ניווניים במפרק הברך, מנח כפות רגליים לא תקין, חוסר איזון בשרירי הגפיים התחתונות, יציבה לקויה או דפוס לקוי של תנועה

כל קרע במיניסקוס יכול כמובן להוביל להתפתחות של כאבי ברכיים ואלו יכולים להופיע בכל אזור של הברך בהתאם לאופי הפגיעה במיניסקוס וההשפעה על המפרק כולו. הכאבים יכולים להופיע בתור כאבים בפיקה בחלק הקדמי של הברך, בצדי הברך או בחלקה האחורי. הכאבים יכולים להופיע בתור כאבי ברכיים אחרי אימון או ריצה ובהמשך, כשמתפתחת גם דלקת בברך, להתרחב לסיטואציות נוספות לרבות כאבי ברכיים במנוחה וכאבי ברכיים בזמן ירידה או עלייה במדרגות. שחיקת סחוס בברך או בשמה הלועזי, אוסטאוארתריטיס, יכולה גם היא לגרום לנזק למיניסקוס בגין חיכוך ישיר של העצם החשופה בסהרוני המיניסקוס.

סוגי קרעים במיניסקוס

קרע במיניסקוס יכול להיגרם בעוצמות שונות, בהיקפים שונים, במיקומים שונים ובתצורות שונות על פני סהרוני המיניסקוסים. הקרע יכול להיות קרע חלקי במיניסקוס, קרי קרע שלא מנתק בין חלקי המיניסקוס אלא רק פוגע בשלמותו, לעומת קרע מלא שגורם לחציית המיניסקוס באזור הקרע. בין הסוגים המרכזיים של קרע במיניסקוס אפשר למנות את הבאים:

  • קרע במיניסקוס המדיאלי – קרע במיניסקוס פנימי, יגרום בדרך כלל לכאב בחלק האחורי של המפרק
  • קרע במיניסקוס הלטרלי – קרע במיניסקוס החיצוני, יגרום בדרך כלל לכאב בחלק הקדמי והפנימי של המפרק
  • קרע רדיאלי במיניסקוס – סוג הקרע השכיח ביותר המתרחש באמצע המיניסקוס, קרי בחלק הפנימי של הברך
  • קרע לטרלי במיניסקוס – קרע המתרחש בחלק החיצוני של המיניסקוס, קרי באזור הקצוות שלו

במרבית המקרים, נגרם קרע במיניסקוס בעקבות חבלה או תנועה חריגה ולכן לרוב, יהיה מדובר בפגיעה באחת מן הברכיים ולא בשתי הברכיים במקביל. כך למשל, קרע במיניסקוס מדיאלי יתרחש בדרך כלל בתור קרע במיניסקוס המדיאלי בברך ימנית או השמאלית. יחד עם זאת, בפציעות קשות או בקרע הנגרם כתוצאה מבלאי ניווני, יכול הקרע להופיע בשתי הברכיים במקביל.

תסמינים לקרע במיניסקוס – איך יודעים שזה אכן קרע במיניסקוס?

כאבי ברכיים יכולים להיגרם ממגוון רחב של סיבות, שהמכנה המשותף ביניהן הוא נזק אנטומי או מכאני שנגרם לברך. נזק זה יכול להיות זעיר ממש והוא יכול להיות משמעותי, הוא יכול להיות זמני והוא יכול להיות כרוני. כתוצאה מהנזק יוזם הגוף תהליך דלקתי להתמודדות עם הנזק, מה שגורם לתסמינים נוספים וגורם נוסף לכאב. במקרה של קרע במיניסקוס, סימפטום אופייני מאוד הוא כאב שניתן להגדיר כצביטה באזור ספציפי בברך. הכאב יופיע בדרך כלל בזמן שמבצעים תנועה ספציפית, קרי או כיפוף או יישור כשלעיתים יופיע הכאב לסירוגין בשני המצבים. כמו כן, בזמן תנועה ניתן לעיתים להרגיש תחושה של קנאק בברך. במצבים חמורים יותר יכולים להתווסף תסמינים של נעילת ברך וחוסר יכולת ליישר את הרגל. התפתחות של תהליך דלקתי במצבים אלה, תגרום גם להופעת נפיחות באזור הברך.

אחרי שאמרנו את כל זה, לא מתפקידכם לאבחן את עצמכם ואת הבעיה ממנה אתם סובלים. כאשר אתם סובלים מכאב ברכיים לאורך זמן וכמובן אם נפצעתם בברך, אתם רוצים להגיע לרופא אורתופד שיבצע בדיקה גופנית וצילום רנטגן באמצעותם ניתן בדרך כלל לאבחן קרע במיניסקוס. על פי הצורך ניתן לבצע גם הדמיית MRI כאשר האבחנה אינה מובהקת.

טיפול בקרע במיניסקוס

ככלל, במקרים של קרע במיניסקוס טיפול ללא ניתוח בפורמט שמרני הוא קו הטיפול השכיח והמועדף. טיפול זה מבוסס על פיזיותרפיה שמיועדת לחזק את השרירים באזור הברך ולהסדיר את תנועת הברך ופעילות השרירים סביבה. ירידה במשקל ופעילות גופנית יכולות אף הן לתרום מאוד לתהליך הכולל של שיקום קרע במיניסקוס, אם כי פעילות גופנית עם קרע במיניסקוס היא לא תמיד מטרה ריאלית או מומלצת, הכל בהתאם לאופי הקרע והיקפו. כמו כן, נהוג להשתמש במשככי כאבים ותרופות נוגדות דלקת, המהווים ערכה שכיחה מאוד במקרים של טיפול בכאבי ברכיים ומסייעים למטופל לאורך התהליך עד לשיקום המיניסקוס. מעבר לכך, ישנן אפשרויות טיפול שמרני נוספות ובראשן טיפול טבעי בקרע במיניסקוס. טיפול זה מיועד לסייע בשיקום הרקמות באזור המיניסקוס, להפחית דלקת וכאב ולסייע בחיזוק השרירים באזור הברך.

טיפול ניתוחי בקרע במיניסקוס

בעבר נהוג היה לחשוב שהמיניסקוס הוא סרח אבולוציוני עודף ואין לגוף צורך אמיתי בו, אלא שבעשורים האחרונים התגבשה ההבנה סביב חשיבות המיניסקוסים בבלימת זעזועים ובתמיכה בפעולות הסחוסים בברכיים. בהתאם לכך, השאיפה היום, בניגוד לעבר, היא לשמר את המיניסקוס גם במצב של קרע תמידי בו. יחד עם זאת, במקרים מסוימים הקרע יכול לגרום לפגיעה משמעותית באיכות חייו ותפקודו של המטופל וכאשר הטיפול השמרני אינו משיג את התוצאות הרצויות, ישנה האפשרות להתקדם לקו הטיפול הכירורגי.

בקו טיפול זה נמצא את האפשרות לעריכת ניתוח קרע במיניסקוס הידוע גם בשם ניתוח ארטרוסקופיה קרע במיניסקוס. ארטרוסקופיה היא טכניקה ניתוחית זעיר פולשנית, המאפשרת לרופא להתבונן בחלק הפנימי של המפרק באמצעות עדשת צילום וגוף תאורה זעיר, המוחדרים באמצעות צינורית דרך חור קטן המבוצע ברקמת הברך החיצונית. ארטרוסקופיה ברך מאפשרת לבצע ניתוחי ברכיים מורכבים, לרבות החלפת ברך חלקית או מלאה, מבלי לפתוח את המפרק כולו, מה שמקל מאוד על תהליך הניתוח עצמו אך חשוב מכך, מקצר ומקל מאוד על תהליך ההחלמה. לאחר ניתוח לתיקון קרע במיניסקוס זמן החלמה ממוצע יכול לנוע בטווח של חודשים עד כדי 6 חודשים לא פשוטים. שיטת הניתוח הזעיר פולשנית, קרי ארטרוסקופיה, מאפשרת למזער את כמות החתכים והיקף הפעולות הכירורגיות המבוצעות ולבצע את ההליך בצורה מאוד מדויקת מה שמקל מאוד על תהליך ההחלמה כולו ונחשב לבשורה של ממש בתחום הניתוחים האורתופדיים.

בהזנחה או טיפול לא נכון, יכול קרע במיניסקוס להתפתח ולהחמיר ולהוביל להיווצרות נזקים נוספים למפרק הברך. על כן, חשוב מאוד להגיע לבדיקת רופא ככל שעולה החשד לקרע במיניסקוס ובכל מקרה בו אתם סובלים מכאבים חריפים או כאבים שנמשכים יותר משבועיים ללא כל שיפור ואולי אף עם החמרה. כמו כן, זה בסדר גמור להתייעץ עם גורמים מקצועיים ואפילו להשתתף בפורומים העוסקים בנושא באינטרנט, ויש לא מעט כאלה. אם אתם מוצאים פתרונות טבעיים שיכולים לסייע לכם, אתם בהחלט יכולים להיעזר גם בהם, במיוחד להתמודד עם הכאב ועם המצב הדלקתי שהתפתח בברך. יחד עם זאת, בכל תהליך טיפולי בקרע במיניסקוס, חשוב מאוד להישמע להוראות הרופא ולהתמיד בהליכי הטיפול השמרני, שבביצוע נכון ואפקטיבי שלהם יכולים לחסוך לכם את הצורך בביצוע ניתוח מיותר.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »