פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות שני גידים, האחד הגיד הארבע ראשי והשני גיד הפיקה עצמו וכן, באמצעות מספר רצועות שהמרכזית שבהן היא הרצועה המדיאלית. במקרים מסוימים, עלולה הפיקה לזוז במקומה, החל מתזוזה קלה שמניעה אותה מהמרכוז שלה מול עצם הירך וכלה בתזוזה משמעותית שגורמת לה להתנתק לחלוטין ממקומה מול עצם הירך. למצב זה קוראים פריקת פיקה והוא יכול כמובן לגרום להתפתחות כאבים בפיקה ובסביבתה.

פריקת פיקה – איך זה קורה?

כאמור, עצם הפיקה היא עצם צפה (ססמואידית), המעוגנת למקומה במספר דרכים. שני גידים מקבעים את הפיקה למקומה, הגיד של השריר הארבע ראשי המחבר אותה לכיוון עצם הירך וגיד הפיקה המחבר אותה לכיוון עצם השוקה. מעבר לכך, ישנן מספר רצועות המסייעות בקיבוע הפיקה למקומה כשהמרכזית ביניהן היא הרצועה המדיאלית של פיקת הברך. אבל אחד המאפיינים המבניים החשובים ביותר של הפיקה לצורך קיבועה במקומה הוא דווקא המבנה הסחוסי שלה בתצורת V, היוצר מעין שקע בפאת החיבור שלה עם קצה עצם הירך. מפרק הברך הוא המקום בו מתחברות עצם הירך ועצם השוקה. השקע במבנה הפיקה מותאם "לשבת" על המבנה הגרמי הבולט של קצה עצם הירך, במעין תצורת זכר ונקבה ובאופן שממרכז את הפיקה סביב השקע הסחוסי.

פריקת פיקה היא סיטואציה בה עצם הפיקה זזה ממקומה. תזוזה זו יכולה להתרחש בשתי רמות:

  • תת פריקה – במצב זה עצם הפיקה זזה מעט ממקומה, באופן שהיא מאבדת את המרכוז שלה מול קצה עצם הירך אך עדיין נמצאת במגע עם עצם הירך
  • פריקה מלאה – במצב זה עצם הפיקה זזה ממקומה בצורה ניכרת, באופן שהיא מאבדת לחלוטין את המגע שלה עם עצם הירך

פריקת הפיקה יכולה לגרום להתפתחות כאבים בפיקה של הברך, אך עלולה לגרום גם להופעת כאבי ברכיים מפושטים יותר באזורים נוספים של המפרק, תלוי בעוצמת הפריקה. כאבים בפיקה בברך יכולים להופיע באופנים שונים אצל אנשים שונים ובמקרים שונים, כשלרוב מדובר על כאב שורף בפיקה של הברך. התפשטות הכאב לאזורים נוספים בברך נגרמת בדרך כלל בעקבות התפתחות של דלקת בברך. פריקת הפיקה יכולה לגרום לנזק גרמי למפרק הברך ובכדי להתמודד עם המצב, יוזם הגוף תהליך דלקתי שאמור להתמודד עם הנזק. תהליך דלקתי זה יכול בתורו לייצר כאבים מפושטים יותר בברך.

רמות שונות של פריקת פיקה

פריקת פיקה יכולה להתרחש בשלוש רמות שונות: פריקה אקוטית, פריקה חוזרת או פריקה כרונית. פריקה אקוטית היא פריקה ראשונה של הפיקה בעקבות תנועה חדה ופתאומית של הברך, חבלה או בעיה היקפית שהתפתחה במפרק הברך. כך למשל, קרע במיניסקוס, קרע ברצועה בברך או שחיקת סחוס בברך, יכולים להשפיע על תפקוד המפרק כולו ואף על המבנה המדויק שלו והאינטראקציה בין הרכיבים השונים במפרק. במקרה כזה יכול להיווצר מצב שבו הפיקה נוחה יותר לפרוק ממקומה, מה שעלול אכן להוביל לפריקה של הפיקה במצב של עומס או במהלך פעילות גופנית. במקרים רבים, אנשים שחוו פריקת פיקה פעם אחת, עשויים לחוות פריקות נוספות בצורה חוזרת ונשנית כאילו הפריקה הראשונה גרמה לשינוי מבני כלשהו במפרק, שכעת הופך את הפריקה לאפשרית יותר. פריקה כרונית או קבועה היא פריקה המתרחשת בכל כיפוף של הברך, אך לרוב נוטה גם לחזור מייד למקומה.

למי זה קורה ומדוע?

פריקת פיקה אופיינית בעיקר לאנשים בעלי גמישות יתר של המפרקים, אנשים שכבר חוו בעבר פריקת פיקה, אנשים בעלי ציר רגליים לקוי (כאשר כפות הרגליים או הפיקות עצמן פונות זו כלפי זו), אנשים הסובלים מחוסר איזון שרירי סביב מפרק הברך או אנשים הסובלים מחולשה של השריר הארבע ראשי. אתלטים העוסקים בענפים בהם מבוצעות כפיפות ברכיים רבות נמצאים בסיכון גבוה לפריקת פיקה. פריקת פיקה יכולה להתרחש גם מחבלה הנגרמת מתנועה סיבובית חדה של הברך או מפגיעה חזקה בפיקה או בסביבתה. מרבית המקרים של פריקת פיקה נרשמים במהלך העשור השני ולעיתים העשור השלישי לחיים, מה שהופך את פריקת הפיקה לסיבה מרכזית להופעת כאבי ברכיים לצעירים, לעיתים בצורת הופעת כאבים בפיקה של הברך בזמן ריצה.

טיפול בכאבי ברכיים – פריקת פיקה

בפריקת פיקה אקוטית/ חריפה, במידה והפיקה לא חזרה למקומה באופן עצמוני, יש להגיע לחדר מיון שם יחזיר הצוות הרפואי את הפיקה למקומה בצורה לא פולשנית ויחבוש את המקום באמצעות ברכית עם טבעת סיליקון, על מנת לייצב את הפיקה במקומה ולתמוך בה. במידה ופריקת הפיקה גרמה להתפתחות דלקת בברך שבעקבותיה התפתחה נפיחות, ייתכן שיהיה צורך לבצע ניקור של הברך לצורך ניקוז נוזלים מהברך. לאחר פריקת פיקה יש להקפיד על מנוחה רבה, פיזיותרפיה ייעודית ונטילת משככי כאבים נוגדי דלקת לאורך מספר ימים. פריקה חוזרת של הפיקה תסתיים בדרך כלל בחזרה עצמונית של הפיקה למקומה, אך לא תמיד. במקרה כזה יש להגיע לרופא אורתופד שיחזיר את הפיקה למקומה. אנשים הסובלים מפריקות חוזרות של הפיקה חייבים לחזק את שרירי הרגליים המסייעים לפיקה להישאר במקומה על מנת למנוע את חזרת הפריקות בעתיד. כמו כן, אצל אנשים הסובלים מפריקה חוזרת יש להקפיד על פיזיותרפיה מותאמת ושימוש מוקפד בברכית.

במקרים בהם לוותה פריקת הפיקה בשבר בפיקה או בעצם הירך, ייתכן ששברי עצם ינועו בצורה חופשית בתוך המפרק ויגרמו לשלל בעיות לרבות נעילת ברך. במקרים אלה נדרשת התערבות ניתוחית. במקרי קיצון בהם סובל המטופל מפריקות חוזרות המלוות בבעיות אקוטיות נוספות בברך, ייתכן גם צורך בעריכת ניתוח החלפת ברך.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »