קרע ברצועה הצולבת

כמו במרבית הפגיעות במפרק הברך, גם קרע ברצועה הצולבת נגרם בדרך כלל בעקבות עומס חריג ופתאומי המופעל על מפרק הברך או בעקבות פגיעה/ פציעה של הברך. במפרק הברך ישנן שתי רצועות צולבות, קדמית ואחורית, המצטלבות זו עם זו במרווח שבין עצם השוקה ועצם הירך, ומכאן שמן. רצועות אלה מיועדות לשמר את כל חלקי הברך כיחידה אחת וכל קרע באחת מהן, יכול לגרום להתפתחות כאבי ברכיים, התפתחות דלקת בברך עם סממנים דלקתיים והפרעה לתפקוד, לעיתים עד כדי השבתה למשך שבועות וחודשים.

קרע ברצועה הצולבת – מה זה אומר ואיך זה קורה?

במפרק הברך ישנן שתי רצועות צולבות, קדמית ואחורית, המחברות בין עצם השוקה ובין עצם הירך ולמעשה מחזיקות את כל מפרק הברך כיחידה אחת. רצועות אלה נעות באלכסון בין החלק הקדמי והאחורי של הברך כשהן מצטלבות ביניהן ומכאן גם נובע שמן. ככלל, קרע ברצועה הצולבת יכול להתרחש בשני אופנים: קרע ברצועה הצולבת הקדמית שהוא השכיח יותר והכואב יותר וכן קרע ברצועה האחורית שהוא שכיח פחות. הקרע עצמו יכול להיות קרע חלקי ברצועה הצולבת, כפי שקורה בדרך כלל והוא יכול להתרחש גם בתור קרע מלא ברצועה הצולבת, מה שאומר שהרצועה קרועה לחלוטין ואיבדה כל יכולת תפקוד.

קרע ברצועה הצולבת נגרם בדרך כלל בשל פציעות ספורט או פציעות במהלך פעילות גופנית או עבודה פיזית קשה. עצירות פתאומיות, שינויים חדים ופתאומיים בכיוון התנועה וקפיצות מרובות מהוות את הסיבות המרכזיות לקרע ברצועות. אצל נשים קיים סיכון מוגבר לקרע ברצועה הקדמית בשל פער משמעותי בין שריר הירך הקדמי לזה האחורי. קרע ברצועה האחורית נגרם בדרך כלל כתוצאה מחבלה, פציעה או תאונה במגע – נפילה, חבטה, פגיעת עצם או חפץ בברך, חבלה בעצם השוקה, נפילה על ברך כפופה וכן הלאה. קרע ברצועה האחורית אופייני דווקא יותר לגברים מאשר לנשים.

תסמינים לקרע ברצועה הצולבת

רבים נוטים להתבלבל בין קרע במיניסקוס ובין קרע ברצועה, שהם שני דברים שונים לחלוטין. יחד עם זאת, קיים דמיון רב בין שני המקרים ובהתאם לכך, גם התסמינים דומים למדי. כך למשל, קרע במיניסקוס המדיאלי בברך ימנית יכול להיות מלווה גם בהתפתחות קרע במיניסקוס פנימי או קרע מלא ברצועה הצולבת הקדמית באותה הברך. יחד עם זאת, לא תמיד יש קשר בין השניים ובהחלט יכול להיווצר מצב של קרע חלקי במיניסקוס ללא קריעה של אף אחת מהרצועות ולהיפך. לאור הקשר בין שני המצבים, ישנו גם דמיון בין תסמינים לקרע במיניסקוס ותסמינים לקרע ברצועה. תסמינים אלה בולטים יותר בקרע ברצועה הקדמית, אך קיימים גם באחורית. הם נוטים להתחיל ככאב קל מאוד, להתפתח במהירות (תוך שעות), להפוך לכאבי ברכיים חזקים ולגרום לאובדן יציבות וקושי רב בתפקוד. תסמינים אפשריים כוללים כאב בזמן כריעה או ישיבה, צליעה קלה או קושי בהליכה, תחושת רפיון של הברך, נפיחות, כאב בזמן ריצה, כאבי ברכיים אחרי אימון, כאבים בעלייה או בירידת מדרגות וכן כאבים בפיקה או בחלק האחורי של הברך.

טיפול בקרע ברצועה הצולבת

גם בגזרת הטיפול, ישנו דמיון רב בין טיפול בקרע במיניסקוס וטיפול בקרע ברצועה. במקרה של קרע במיניסקוס טיפול ללא ניתוח היא האופציה העדיפה וכך גם במקרה של קרע ברצועה. הטיפול הלא ניתוחי מחייב הפסקת פעילויות ספורט שכוללות תנועות סיבוב או קפיצות מרובות והוא מתבסס על אלמנטים מרכזיים של טיפול בכאבי ברכיים ובכלל זה: קומפרסים קרים עם קרח, מנוחה מרובה והימנעות מעומס משקל על הברך, הגבהת הברך על הדום או על כריות במיטה, חבישה באמצעות תחבושת אלסטית שתומכת בברך מכל הכיוונים ועל פי הצורך גם נטילת משככי כאבים נוגדי דלקת, רצוי ממשפחת NSAIDS. במקרים בהם שיקום קרע במיניסקוס או ברצועה אינו אפשרי ללא התערבות ניתוחית, ישנן מספר פעולות פולשניות שניתן לבצע על מנת לשחזר את הרצועה הקרועה. התערבות פולשנית יכולה להסתכם בשאיבת נוזלים מהברך (הורדת נפיחות באמצעות פינוי דימום פנימי ונוזלים מהברך באמצעות מזרק) והיא יכולה להגיע לכדי ניתוח ארטרוסקופיה לטיפול בקרע במיניסקוס או ברצועה.

ארטרוסקופיה ברך היא טכניקת ניתוח זעיר פולשנית באמצעותה חודרים לברך דרך שני חתכים קטנים, דרכם מוחדרים כלי ניתוח זעירים לביצוע הפעולות הכירורגיות בתוך המפרק. ארטרוסקופיה משמשת לניתוחים מורכבים כמו החלפת ברך במקרים של שחיקת סחוס בברך או בשמה הלועזי, אוסטאוארתריטיס, והיא יכולה לשמש גם לשחזור רצועה קרועה, מיניסקוס קרוע ופגיעות נוספות שאופייניות יותר להתפתחות כאבי ברכיים לצעירים. מאחר ואין שום אפשרות לתפור רצועה קרועה, האופציה היחידה שמבוצעת בניתוח כזה היא נטילת גיד מאזור גוף אחר וקיבועו כתחליף לרצועה הקרועה בברך.

בדומה למקרה של קרע במיניסקוס זמן החלמה מקרע ברצועה יכול להיות ארוך יחסית ולהימשך חודשים, במהלכם יש לבצע תרגילים פיזיותרפיים, להיעזר בתחבושות אלסטיות, להגביה את הברך לבצע פעילות גופנית מדודה. פעילות גופנית עם קרע במיניסקוס או ברצועה היא לא משימה של מה בכך, אך התועלת שלה לחיזוק שרירי הירך יכולה להיות קריטית בתהליך השיקום מקרע ברצועה.

בכל מקרה של כאבים המתפתחים בברך במהלך פעילות גופנית, יש להגיע מיידית לבדיקת רופא, שיעניק לכם טיפול ראשוני ויבצע את כל הבדיקות הנדרשות לרבות בדיקה גופנית, בדיקות דם, צילום רנטגן של מפרק הברך ואפילו סריקת MRI בכדי להעריך את עוצמת הנזק ואופיו ואת היכולת לשקם את הרצועה הקרועה בהליך טיפול שמרני בלבד ללא ניתוח. במקרים מסוימים, במיוחד במצבים של קרע ברצועות הברך, ההחלטה תהיה לבצע ניתוח מיידי לשחזור הרצועה הקרועה, מתוך הבנה שזוהי הדרך היחידה לתיקון הנזק שנגרם ואין כל יכולת לשקם את הרצועה בצורה שמרנית.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »