כאבים בפיקה

כאבים בקדמת הברך היא תופעה שכיחה מאוד בעיקר בקרב צעירים ובעיקר בקרב צעירים העוסקים בפעילות ספורטיבית, לרבות אימוני כושר בחדר כושר. כאבים אלה נובעים מבעיה המתהווה במפרק שבין עצם הפיקה ועצם הירך באזור שנקרא האזור הפטלו-פמורלי, שהוא איזור החיבור בין שתי עצמות אלה במפרק הברך. כאבים בפיקה של הברך יכולים להופיע הן אצל צעירים והן אצל מבוגרים אם כי הסיבות הן בדרך כלל שונות.

כאבים בפיקה של הברך – ממה הם נגרמים?

ובכן, עד כה טרם התגבשה עמדה אחידה לגבי הגורמים להופעת כאבים בפיקה של הברך וההנחה המרכזית היא שמדובר במצב של חוסר איזון שרירי, שגורם לפגיעה במפרק שבין עצם הפיקה ועצם הירך. גיד הפיקה הקרוי גיד הפטלה, יוצא מהשריר הארבע ראשי בירך ועובר דרך הפיקה של הברך. שרירי ירך שאינם בעלי החוזק הנדרש לפעילות הגופנית המבוצעת, יכולים לגרום לתנועה מרובה של הפיקה ובהמשך לכך להיווצרות נזק אנטומי מקומי, שגורם להתפתחות כאבים בפיקה בברך ובהמשך לכך גם להתפתחות דלקת בברך כדרך של הגוף להתמודד עם הבעיה.

כאמור, כאבים בפיקה יכולים להתהוות מסיבות שונות אצל צעירים לעומת אצל מבוגרים. כאבי ברכיים לצעירים נובעים בדרך כלל מפעילות ספורטיבית או פעילות פיזית בעומס גבוה. פעילות זו יכולה לגרום מגוון רחב של נזקים למפרק הברך, בדרך כלל בגין תנועה חדה ופתאומית, נחיתה קשה מקפיצה, מכה חזקה בברך או פציעה. במקרה של כאבים בפיקה, כאבים אלה מתפתחים מסיבה אחרת, שקשורה כאמור לחוסר איזון שרירי באזור הברך. אצל מבוגרים יכולים כאבים בפיקה של הברך להתפתח גם כתוצאה מדלקת מפרקים ניוונית הקרויה שחיקת סחוס בברך. שחיקת הסחוס מתרחשת בעצם הירך ועצם השוקה ולכן משפיעה גם על המפגש של עצם הירך עם עצם הפיקה. מצבים נוספים שיכולים להוביל להתפתחות של כאבים בפיקה בברך כוללים קרע ברצועה בברך או קרע במיניסקוס. בשני מקרים אלה, הקרע גורם לדפורמציה מסוימת של הברך ופוגע בתפקוד הכולל של הברך באופן שיכול להוביל לגרימת נזק משני בחיבור שבין עצם הפיקה ועצם הירך.

מהם התסמינים האופייניים לבעיה באזור הפטלו-פמורלי?

כאבי ברכיים יכולים להופיע ממגוון רחב של סיבות ובמקרים רבים התסמינים די דומים זה לזה. במקרה של בעיה המתהווה באזור הפטלו-פורמלי, התסמין הבולט ביותר הוא כאב שמופיע אך ורק בקדמת הברך, בפיקה עצמה, מתחת לפיקה או מסביבה. כאב שורף בפיקה של הברך הוא תסמין בולט במיוחד של הבעיה. בדרך כלל יתפתחו התסמינים בצורה הדרגתית, כשבהתחלה יופיעו כאבים בפיקה של הברך בזמן ריצה ולאחר מכן, ככל שהבעיה הולכת ומתבססת במפרק הברך יתרבו הסיטואציות בהן יופיעו הכאבים ובכלל זה עלייה וירידה במדרגות או במדרון חד ולבסוף גם כאבים שמופיעים במנוחה ובישיבה. כאבים בפיקה יכולים להיגרם כמובן גם במצב של פריקת פיקה, כלומר תזוזה של הפיקה בצורה חדה עד כדי יציאת הפיקה ממקומה וגלישתה אל מחוץ למפרק, בדרך כלל כלפי מטה. במקרה כזה, ניתן יהיה לראות מבחוץ שהפיקה אינה במקומה והכאב צפוי להיות חזק ומיידי.

טיפול בכאבים בפיקה של הברך

ככלל, את הטיפול בכאבים בפיקה יש לחלק לשניים: כאבים שנובעים מהפגיעה האנטומית/ מכאנית במפרק הפטלו-פמורלי וכאבים שנובעים מהתפתחות דלקת בברך. כאשר נגרם למפרק הברך או למעשה לכל אבר בגוף, נזק אנטומי כלשהו, יוזם הגוף תהליך דלקתי שמיועד לתקן את הנזק הזה.

תהליך הדלקת תורם בתורו גם לכאב וגם לתסמינים ומחייב לנקוט בהליכים טיפוליים ספציפיים עבורו. טיפול בכאבים בפיקה בגין הבעיה האנטומית במפרק הפטלו-פמורלי יכלול בדרך כלל תרגילי פיזיותרפיה ופעילות גופנית לחיזוק שרירי הירך. כאמור, חוסר איזון שרירי הוא כנראה הגורם המרכזי לכאבים בפיקת הברך ולכן חיזוק שרירי הירך והסדרת פעולת השרירים, אמורה לסייע בהסדרת הבעיה. יחד עם זאת, כאמור, התפתחות של דלקת בברך בעקבות הבעיה הראשונית מחייבת טיפול גנרי יותר הדומה לכל טיפול בכאבי ברכיים ובכלל זה קומפרסים קרים, תחבושת אלסטית לתמיכה במפרק, מנוחה רבה והגבהת הרגל על הדום או כריות על המיטה וכמובן שימוש במשככי כאבים. במקרים בהם מתפתחת דלקת חריפה בברך ייעשה שימוש גם בהזרקות תוך מפרקיות של סטרואידים וקורטוסטרואידים למלחמה בדלקת.

האם ייתכן מצב בו יידרש ניתוח לטיפול בבעיה?

ובכן, התשובה היא בדרך כלל לא. בעיה במפרק הפטלו-פמורלי היא בעיה כללית שהביטוי המשמעותי ביותר שלה הוא הכאב בברכיים. גם בפתיחת הברך או בביצוע ניתוח ארטרוסקופיה ברך, לא ניתן לבצע שום פעולה בתוך הברך, שתסדיר את הבעיה. על כן, חשוב מאוד לפעול על פי הוראות הרופא בשלב הטיפול השמרני ולהבטיח שהנזק לא יגלוש לחלקים נוספים של המפרק, אז דווקא כן יכולים להיגרם נזקים נוספים למפרק כולו, באופן שעלול לחייב בהמשך הדרך הליך כירורגי שאינו מחויב המציאות.

אחרי שאמרנו את זה, במקרים בהם כאבים בפיקה מופיעים בגין מחלה ניוונית אצל חולה מבוגר, ייתכן שהדרך לפתור את הבעיה היא דרך עקיפה, דרך טיפול בסחוסי המפרק או במפרק כולו. במקרים אלה ניתן לבצע מגוון רחב של הליכים כירורגיים לרבות השתלת מיניסקוס, קידוח בעצם לעידוד יצירת כלי דם, השתלת תותבים לעצמות המפרק ובמקרים מסוימים גם ניתוח החלפת ברך חלקית או מלאה. הליך ניתוחי זה נועד כאמור לטפל בבעיה הניוונית ממנה סובל המטופל ובעקבות זאת, בדרך עקיפה, גם בבעיה של כאבים בפיקה. יחד עם זאת, כפי שאמרנו קודם לכן, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם מצב של כאבים בפיקה של הברך היא באמצעות חיזוק שרירי הירך ותרגילי פיזיותרפיה כשלאורך התהליך ניתן להשתמש במשככי כאבים, מנוחה ותחבושות אלסטיות בכדי להתמודד עם כאבי הברכיים.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »