כאבי ברכיים בישיבה

כאב הוא אינו דבר זר לאף אדם, אם כי לרוב אנו יודעים לשייך אותו לפעילות מסוימת או לסיטואציה אקטיבית כלשהי, שבגינה מופיע הכאב. במובן הזה, כאבי ברכיים בישיבה הם שונים מאוד, שכן הם מופיעים דווקא בזמן שבו אנחנו מצפים להם הכי פחות – כאשר אנחנו נחים. ובכל זאת, מדובר בתופעה אמיתית, ממנה יכול לסבול כל אדם במידה כזאת או אחרת, ובמיוחד אנשים הסובלים מנזק כלשהו או בעיה כלשהי במפרק הברך, כפי שנפרט להלן, לפני שנפרט גם את דרכי ההתמודדות עם בעיה זו.

כאבי ברכיים בישיבה – ממה הם נגרמים?

כאבי ברכיים הוא מצב שמשקף בעיה כלשהי או ליקוי כלשהו במפרק הברך. יחד עם זאת, לא כל כאב משקף בעיה כרונית שדורשת טיפול. פעמים רבות, אנשים בריאים לחלוטין יכולים לסבול מכאבי ברכיים המופיעים בזמן ישיבה ואף נשארים שעות ארוכות לאחריה. כאבים אלה אופייניים למצבים של ישיבה ממושכת בתנוחה מסוימת ונגרמת בעיקר בגין פגיעה בזרימת הדם ובתפקוד השרירים באזור המפרק. במקרים אלה, הכאב יופיע בדרך כלל באזורים נוספים בברכיים ואף בגב התחתון ולא יתמקד בברך בלבד. התופעה של כאבי ברכיים בישיבה שמתחילים ונגמרים בברך עצמה היא תופעה שמאפיינת בעיקר אנשים הסובלים מבעיה מובחנת במפרק הברך והסיבות להופעתה יכולות להיות רבות ומגוונות:

  • שחיקת סחוס של הפיקה – שחיקה של הסחוס בחיבור שבין עצם הפיקה ועצם הירך יכולה לגרום לכאבים בקדמת הברך ובצד האחורי הפנימי של הפיקה, כאבים שיופיעו בעיקר בזמן ישיבה, כאשר קיים עומס על נקודת מפרק זו.
  • דלקת בבורסות הברך – במפרק הברך ישנן 4 בורסות שהן למעשה שקיקים קטנים המכילים בתוכם חומר סיכוך, המסייע בסיכוך המפרקים בזמן תנועת העצמות זו כנגד זו. פגיעה בבורסות אלה, יכולה להפוך אותן לבצקתיות ודלקתיות, באופן שגורם להן להתנפח ולפגוע בעצבים העוברים במפרק הברך, בעיקר בזמן ישיבה.
  • דלקת בגיד הפיקה – גיד הפיקה הוא הגיד המחבר את תחתית הפיקה עם החלק העליון של עצם השוק, הממוקמת מתחת למפרק הברך. גיד זה אחראי לפעולת היישור של הברך ולכיפוף מלא של הברך במצב פאסיבי. כאשר הגיד מודלק ונפוח, הוא עלול ליצור לחץ על עצבים העוברים במפרק הברך, במיוחד בזמן ישיבה ממושכת בו הגיד מתוח עד הקצה ומפעיל לחץ על המפרק.
  • ציסטה על שם בייקר – ציסטה המתפתחת בצידה האחורי של הברך ומונעת כיפוף מלא של הברך. במצב של ישיבה ממושכת עם ברך מכופפת, יכולה הציסטה לגרום ללחץ על העצבים העוברים במפרק הברך ולגרום לתחושת כאב.

סיבות נוספות לכאבי ברכיים בזמן ישיבה

כאבי ברכיים בזמן ישיבה יכולים להיגרם גם בשל בעיה במערכת כלי הדם ו/או השרירים ובמיוחד השריר הארבע ראשי שהוא שריר הירך הקדמי. בזמן ישיבה ממושכת, מתכווצים השרירים וזרימת הדם באזור המפרק נפגעת במידה כזאת, שאדם בריא לחלוטין לא ירגיש בה אלא בישיבה ממושכת במיוחד, אך אדם הסובל מבעיית ברכיים קלה כלשהי, יכול להיות רגיש לפגיעה במידה רבה יותר ולסבול מכאבים בזמן הישיבה עצמה.

איך מתמודדים עם כאבי ברכיים בישיבה?

התמודדות עם כאבי ברכיים בישיבה מבוססת בעיקרה על תרגילים פיזיותרפיים, המיועדים לחזק את שרירי המפרק, לשחרר את הגידים ולהסדיר את תנועת רכיבי מפרק הברך. יחד עם זאת, אנשים שונים מוצאים בעצמם את הדרכים השונות המאפשרות להם להקל על הכאב ובכלל זה תחבושת אלסטית שיכולה להקל על הכאב בזכות החום שהיא יוצרת באזור המפרק ובזכות התמיכה שהיא מעניקה למפרק כולו. משככי כאבים ותכשירים אנטי דלקתיים יכולים גם הם להפחית בעוצמת הכאב. פעילות גופנית מתונה על בסיס קבוע, יכולה לסייע בהסדרת בעיות ברכיים שונות ולהפחית מהתסמינים שלהן ובכלל זה כאבי ברכיים בישיבה.

אם אתם סובלים מכאבי ברכיים בזמן ישיבה ממושכת ולא מצליחים למצוא פתרון יעיל, תוכלו לנסות תכשירים טבעיים, שחלקם הוכחו גם ברמה מחקרית ויכולים להיות מאוד יעילים למטופלים מסוימים. כמו כן, ישנם תכשירים רפואיים המיועדים לטפל ישירות בכאב המקומי ועושים זאת ביעילות רבה מאוד. יחד עם זאת, בסופו של דבר, כאבי ברכיים בישיבה הם תסמין של בעיה יסודית יותר במפרק הברך וטיפול בגורם הכאב היא הדרך הטובה ביותר לפתור גם את בעיית הכאב עצמו.

בדיקת רופא והתאמת טיפול

אנשים רבים הסובלים מבעיה של כאבי ברכיים בישיבה וכאבי ברכיים בכלל, נוטים למצוא לעצמם פתרונות להתמודדות עם הכאב תוך שהם נמנעים מבדיקת רופא וקבלת טיפול מתאים. התנהלות זו יכולה להוביל בסופו של דבר להחמרה של הבעיה ולהחמרת הכאב עד למצב בו ניתן יהיה לפתור את הבעיה אך ורק באמצעים כירורגיים. על כן, אם אתם סובלים מהתופעה של כאבים בברכיים בזמן ישיבה באופן חוזר וקבוע, מומלץ להגיע לבדיקת רופא, שיתאים לכם טיפול ותרגילים פיזיותרפיים, יתאים לכם תכשירים אנטי דלקתיים ומשככי כאבים ועל פי הצורך גם יוכל להציע לכם פתרונות כירורגיים לפתרון בעיית היסוד שבגינה נגרמים הכאבים מלכתחילה.

אפשר לשים סוף לכאב!

התייעצו עם המומחים שלנו

אולי יעניין אותך גם?

אולי יעניין אותך גם?

החלפת ברך

מפרק הברך מחבר בין עצם הירך מלמעלה ועצם השוק מלמטה ונתמך על ידי שורה של גידים, רצועות, סחוסים ומיניסקוסים. מבין כל מפרקי הגוף, מפרק הברך

להמשך קריאה »

פריקת פיקה חוזרת

אם אתם סובלים מפריקה חוזרת של הפיקה, אתם לגמרי לא לבד. פריקת פיקה חוזרת היא תופעה אופיינית ומוכרת אצל אנשים שחוו פריקת פיקה אקוטית ראשונה

להמשך קריאה »

פריקת פיקה

פיקת הברך היא עצם צפה בעלת מבנה גרמי המאפשר לה להתחבר במעין תצורת זכר ונקבה למבנה הגרמי של קצה עצם הירך. הפיקה מעוגנת למקומה באמצעות

להמשך קריאה »